България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: България няма кой знае каква роля за медалите от Олимпиадата

Дано Карлос Насар не прегори, заяви изпълнителният продуцент на Спортът ON AIR Александър Рангелов

09.08.2024 | 12:21 Редактор: Беатрис Младжова

Феноменален олимпийски ден за България! Атлетите ни завоюваха 4 медала на Игрите в Париж в четвъртък. Семен Новиков, Кимиа Ализаде, Божидар Андреев и Хавиер Ибаниес представиха достойно страната ни. 

"Чувствата са разнопосочни - от една страна 4 медала, имаме олимпийска титла. Гимнастичките още не са си казали последната дума. Но от друга страна тези медали са спечелени от състезатели, които се състезават за България. Те са изградени като спортисти в своите страни. По една или друга причина се състезават за България, в което няма нищо лошо, но по-глобално ако погледнем, нещата са по-скоро песимистични. На практика в момента единствено Божидар Андреев е българският спортист, който е спечелил медал за България", каза изпълнителният продуцент на Спортът ON AIR Александър Рангелов в "България сутрин".

Според него разчитаме на отделни спортисти да спечелят отличие за България.

"При Карлос Насар ситуацията е по-различна. Той е спортист, който е изграден в България. Докато и при Новиков, и при Рамазанов, и при Ализаде, и при Ибаниес нещата са малко по-различни. Новиков вероятно е тук заради войната в Украйна. Подобна е ситуацията с Ализаде заради нарушаването на човешките права в Иран. Спортът преди беше държавна политика, имаше спортни училища. Да стигнеш до медал на Олимпиада е изключително постижение, но България като държава няма кой знае каква роля в техните успехи", допълни Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

Изпълнителният продуцент на Спортът ON AIR на е на мнение, че конкуренцията на Игрите е много жестока, особено в плуването и леката атлетика.

"В плуването максимумът, който можеха да постигнат нашите плувци, бе участие във финал. За медали много трудно. И Деси Ангелова влезе във финала при дебютното си участие. Не трябва да омаловажаваме успехите, въпреки че сме имали олимпийски шампионки в гребането, откъдето имаме и много златни медали", поясни той.

Със сигурност очакваме още един медал от Олимпиадата в Париж, категоричен е Рангелов.

"Армазанов ще се бори за титла. При всички обстоятелства ще имаме още един медал - дали златен или сребърен. Боряна Калейн влиза в битка за медалите в художествената гимнастика. За съжаление Стиляна Николова отпадна изненадващо, не можа да се класира, но от Боряна Калейн също очакваме медал. Карлос Насар само се моля да не прегори, защото очакванията към него са много големи. Това малко или много може да те зареди с прекалено голямо напрежение", добави журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.