България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Министерските постове ще вдигнат отново градуса на напрежение?

Служебното правителство може и да не бъде кратко, прогнозираха Кольо Колев и Светослав Живков

09.08.2024 | 11:26 Редактор: Вяра Димова

Димитър Главчев оттегли заявената от него готовност да приеме за втори път поста на служебен премиер, с оглед на сваляне на политическото напрежение. А президентът Румен Радев определи Горица Грънчарова - Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. 

Изборът е изненада за социолога Кольо Колев, тъй като очакванията бяха да продължи управлението на Димитър Главчев.

"Има сериозни подозрения, че това служебно управление далеч няма да бъде толкова кратко във времето. Не виждам бърз изход от политическата криза, дори и в следващите парламентарни избори. Можем да се окажем с едно продължително служебно правителство", коментира Колев в "България сутрин".

Ще се свали ли политическото напрежение?

"Краткосрочно ще се свали, като под краткосрочно разбирам следващите няколко дни, до седмица. Факт е, че г-жа Кожарева беше една от малкото възможности, нейното име гравитираше. Публично Кожарева е най-раздалечена от основните политически играчи. Освен министър-председателя, е важно и кои ще бъдат министрите. Политическото напрежение ще спадне до момента, в който станат ясни министрите", каза политическият анализатор Светослав Живков пред Bulgaria ON AIR.

Сериозни размествания ще има в служебния кабинет, прогнозира Колев: "До голяма степен е въпрос на спекулации - доколко г-жа Кожарева е например близка до президента".

Това мнение изрази и Живков, според когото вътрешният министър ще бъде сменен.

Правомощията на служебния кабинет са ограничени

"Г-жа Кожарева трябва да има екип - хора, на които да има доверие. Липсата на политически опит е проблем. Един от рисковете на това правителство е да бъде правителство на задкулисието. Каквито и качества да прояви бъдещият премиер, едно служебно правителство не може да донесе кой знае какви щети, ако политическите сили влязат в своята роля", анализира Живков.

Според Колев на практика всички коалиции "изглеждат невъзможни". 

"Големият проблем е в начина на мислене", смята социологът.

Проблемът с вътрешната криза в партиите, в частност ДПС от една страна, и допълнителното засилване на антисистемния вот, ограничава възможностите, обясни от своя страна Живков.

Президентът Радев избра дата за предсрочните избори - 20 октомври.

"Няколко червени точни имаше в служебния кабинет. Кампанията вече започна", отбелязаха Живков.

"Скандали без съмнение ще има. Засега едно от основното острие на яростта е Делян Пеевски, който необяснимо влиза в битка с президента", обобщи Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.