fallback

По-голямо е търсенето от предлагането на жилища при ниските ипотечни лихви в България

Вноската по кредит за жилище за 1 млн. лв. е 4 000 лв. месечно за 30 г., изчисли Тихомир Тошев

09.08.2024 | 10:30 Автор: Елеонора Танева

Цените и на новите, и на старите жилища се повишават отново. Това показват данни на Министерството на финансите, публикувани в месечния обзор на българската икономика. Годишният ръст на цените на жилищата се ускори до 16% през първото тримесечие на 2024 г. най-съществено ускорение в поскъпването на имотите се наблюдава в София и Варна. 

"Има ръст на сделките с 14-17%. Пазарът се активира от страна на купувачите, продавачите не са толкова склонни да продават. Повечето хора с добри възможности купуват тристаен апартамент с хубава локация, хората с по-малки възможности се насочват към двустайни жилища, отново в големите градове. Купуваме каквото можем да си позволим", коментира кредитния експерт Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

По думите му много от апартаментите на добри локации се купуват с инвестиционна цел тъй като лесно се отдават под наем или се продават на по-висока цена след време. 

Примамливо ниски лихви по ипотечни заеми

Лихвите при депозитите са ниски, отбеляза експертът. Това насочва хората да инвестират в имоти, тъй като лихвите по ипотечните заеми остават ниски. 

"4,5-6,5% са лихвите при потребителските кредити, 2,3-2,8% са при ипотечните. Това са едни от най-ниските лихви в Европа и в света. 500-750 млн. лв. се теглят всеки месец, които се влагат на пазара на имоти", подчерта Тошев пред Bulgaria ON AIR.

Профилът на купувача

Жилища купуват основно хора на възраст 30-40 години, които живеят в областните градове.

"И двамата работят на добра, стабилна работа. Направили са си разчет колко да отделят всеки месец. Вноската по кредит за 1 млн. лв. е 4 000 лв. за 30 г. Месечният доход на това домакинство трябва да е поне 10 000 лв. Все повече са семействата с такъв и по-голям доход у нас", каза още кредитният консултант.

Тихомир Тошев допълни, че все още има рискови клиенти, които теглят заеми, без да могат да ги обезпечат. Това са около 10% от кредитите. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback