fallback

Тестове на козметика ослепяват животни в лабораторни условия

В НС ще бъде внесена петиция срещу клетките за новородени животни, заяви Стефан Димитров

08.08.2024 | 12:02 Автор: Елеонора Танева

Проучвания показват, че повече от 10 млн. животни се използват ежегодно при изследвания и тестове в лаборатории в ЕС. Европейската гражданска инициатива "Козметика без жестокост" цели прекратяване на експериментите върху тях.

"56 000 български граждани се включиха в петицията до Европейската комисия. Много са животните, които се използват за експерименти - зайци, жаби, мишки, котки, кучета. Сред експериментите е тестване на даден козметичен продукт в каква доза води до ослепяване - при каква доза и след колко време животното ще ослепее. То нищо не може да направи, освен да седи, докато този препарат му разяжда окото", заяви Стефан Димитров от "Невидими животни" в студиото на "България сутрин". 

Той е убеден, че технологиите са достатъчно напреднали да дадат алтернатива на лабораторните експерименти с животни. И по-точни: "Може да се използва компютърно моделиране, което предвижда ефекта на един препарат, може да се тестват препаратите и върху изкуствено отгледана човешка роговица". 

Очакванията са новият състав на Европейската комисия да предприеме законодателни мерки срещу лабораторните тестове върху животни.

"Клетките са кошмар"

Успоредно с това в България се провежда петиция срещу клетъчното отглеждане на новородени животни като телета. 22 000 подписа са събрани до момента в петицията, която стартира в началото на 2024 г.

"В огромна част от случаите още в първия час телето се отделя от майката и се затваря в клетка, в нея само прекарва първите месеци от живота си. Изискването за размера е телето да може да се обърне. Те са бебета, на тази възраст имат нужда да тичат, да се успокояват едно с друго. Тези клетки са жестокост, която трябва да се забран", коментира Стефан Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback