fallback

Управител на зоопарк: Всеки в България може да има крокодил, но за него всичко е плячка

"Кроки ще получи най-добрите грижи в зоопарка в София", каза Кръстьо Дъбов

08.08.2024 | 11:15 Автор: Беатрис Младжова

След като прибраха в столичния зоопарк намерения в квартал "Ботунец" крокодил - знаем ли какви са законовите условия, при които може да притежаваме и отглеждаме екзотични животни и какъв е контрола върху тях?

"Всеки може да има крокодил в България според нашето законодателство. Другата страна на въпроса е хуманното отношение към животните. Там нещата са по-сложни. С рептилите е по-особено, защото не са типичния домашен любимец. Те стават големи, трудни за гледане и условията, които им се създават не отговарят на това, което трябва да бъде", заяви управителят на зоопарк Бургас Кръстьо Дъбов в "България сутрин".

По негови думи крокодилът Кроки получава грижата, от която се нуждае в зоопарка в София.

"Вчера видях, че за крокодила се грижи Гого от зоопарка в София, който е най-добрият в България. Животното ще получи най-добрите грижи, които са необходими за него и добри условия. За частните физически лица, които отглеждат такива видове, не се споменава за някои изисквания, но за всички зоопаркове, които са регистрирани, трябва да отговаря на минимални условия, които да има този крокодил", допълни Дъбов пред Bulgaria ON AIR.

Според управителя съдът ще реши дали собственикът на крокодила го е отглеждал в хуманни условия.

"Това е юридически казус, защото човекът, който притежава крокодилът, го притежава като собственост. За да отнемеш собственост, трябва да имаш причина. Ако органите, които изземат животното кажат, че причината е основателна, може да се случи всичко. Но ако този човек има терариум, закрита площ с климатици, никой не може да му вземе крокодила, защото той се отглежда хуманно", коментира той.

"Един крокодил може да достигне 4, 5, 6 м големина. Ние го купуваме малко крокодилче 50 см и в един момент след 10 г., той става опасен, защото за него всяко едно нещо, което се движи, е плячка", поясни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback