България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По-евтиното гориво с по-ниско качество ли е?

20 несъответствия са установени за първите 6 месеца на годината, заяви Иво Атанасов

08.08.2024 | 11:37 Редактор: Елеонора Танева

В разгара на летния сезон е най-голямото потребление на горива. Извършват се ежедневни проверки за качеството им.

"635 проверки са извършени за първото шестмесечие на годината, като за една година проверяваме 11/3 от всички регистрирани търговски обекти. Установени са 20 несъответствия и са издадени 20 броя актове за нарушения, имаме 11 наказателни постановления на стойност 210 000 лв.", заяви зам.-главният директор на ГД "Контрол на качеството на течните горива" в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор Иво Атанасов в студиото на "България сутрин".

Редовни проверки

Той уточни, че нарушенията при бензина са свързани с дестилационните характеристики: "Това са най-разпространените несъответствия, които се получават във фазата на транспорт от данъчния склад до бензиностанциите".

Най-често се извършват планови проверки на случаен подбор, има и такива при сигнал - тогава се реагира веднага, ревизии се правят и по искане на други държавни институции. Резултатите от взетите проби излизат за ден.

Какво е качеството на горивата в бензиностанциите?

В ефира на Bulgaria ON AIR Иво Атанасов категорично заяви, че горивата в България са качествени.

"Горивото в България е на добро средноевропейско ниво. От 2014 г. досега несъответствията са се намалили около 6 пъти. Ние работим по европейски директиви, спазваме всички изисквания на европейските закони. Всяка година изготвяме мониторингов доклад за състоянието на качествата на горивата. В зависимост от потреблението ние се водим малък пазар, изискването е по 100 проби от вид гориво, ние взимаме 1800", уточни експертът.

Зам.-главният директор на ГД "Контрол на качеството на течните горива" успокои потребителите, че не е възможно качеството на горивата да се манипулира и по-евтин бензин не означава по-некачествен.

"Това е свободен пазар, всеки може да определя цените в своите обекти. На пазара има големи играчи и единични обекти, които за да оцелеят поддържат на по-малък марж и по-голям оборот", обясни Атанасов. 

Гледайте целия разговор във видеото.