България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо членовете на СИК допускат прекалено много грешки при попълване на протоколите?

Би трябвало ЦИК да публикува анализите от изборите на 9 юни, смятат Цветелина Пенева и Калин Славов

08.08.2024 | 10:50 Редактор: Беатрис Младжова

Готова ли е Централната избирателна комисия да организира и проведе следващите избори? 

"Зам.-председателят на ЦИК анонсира, че са готови с решенията, които утре ще взимат веднага след обнародването на указа на президента за насрочването на новите избори. Ако датата на изборите е 20 октомври, ще имаме частични нови местни избори. До момента указите на президента за тези избори са 12. Навсякъде в страната на 20 октомври ще има избори, да видим дали ще бъдат само общински или и предсрочни парламентарни. Ако тези избори са 2 в 1, това би създало малко повече работа и отговорност на комисиите. Протоколите ще се носят на различни места. На 1 място ще бъдат общинските, на друго за парламентарните избори", заяви председателят на обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева в "България сутрин".

По нейни думи, когато променяме изборните правила, те трябва да се ползват за едни избори напред.

"Хубаво би било да чуем детайлния анализ на ЦИК за това какво се случи на 9 юни. Дотолкова доколкото да знаем какви са проблемите и от кого зависи тяхното решаване, защото очевидно Изборният кодекс ще остане непроменен и за този вот за добро или за зло. Знаем, че стандартът е да не се променят правилата поне 6 месеца преди изборите", допълни Пенева пред Bulgaria ON AIR.

Според Калин Славов това са едни от най-простите за организиране избори.

"Ако има такова наслагване на дати, в някои населени места би могло да се стигне до ситуация, където това двойно гласуване ще създаде още една стъпка при отчитането на работата на комисиите, но при една добра организация е възможно двете комисии да бъдат ситуирани по начин, по който не налага движение от единия край на града до другия. За съжаление, ЦИК традиционно стои в позицията на безгласен изпълнител на закона. Именно тези анализи, които тя трябва да прави, са основата върху която законодателството и изборният процес да бъдат подобрени", каза представителят на "Прозрачност без граници".

Според него проблемите биха се решили, ако имаме преброително звено.

"Една от причините да се въведат машините беше, че ще намалят техническите грешки. Машинното гласуване беше превърнато в гротеска. Дали работи машинното, дали с обикновени бюлетини, освен да дублираме работата на секционна избирателна комисия, друго не се получава. Едно от нещата, които ЦИК би могла да направи, е включването на преброителните центрове. Броенето на бюлетините и попълването на протоколите да не става на ниво СИК. Членовете формално са от различни партии, но по или друга причина намират общи интереси, за да не работят достатъчно коректно с бюлетините", добави Славов.

Множество грешки са допуснати на предните избори

Повече от половината протоколи на предишните избори са сгрешени, категорична е Пенева.

"Това е една много хубава идея, но това отново минава през промяна на изборните правила, защото в момента кодекса задължава задължава членовете на СИК да преброяват на място резултатите. За съжаление, отново опираме до волята на народните представители. За първи път ЦИК въведе протоколи бонус за членовете на СИК, които са предали протоколи без грешки. Имаме 5100 протокола от 12 500, които са без грешка. Представете си за каква достоверност на изборните резултати можем да говорим", посочи председателят.

Според Славов включването на преброителни центрове е обвързано с много ангажименти.

"Ние сме го предлагали неведнъж. Има такива модели, при които представители на определени професии са ангажирани с участие в изборния процес, което гарантира по-високо ниво на познаване и на закона, и на боравенето с изборни книжа. Това е вече въпрос и на професионален ангажимент и не става въпрос за заплащането", поясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.