fallback

Няма кандидати за медицински сестри - ще останем ли без специалисти?

"Кризата в здравеопазването е криза в цялата страна", каза Свилена Димитрова

08.08.2024 | 10:39 Автор: Искра Ангелова

Парламентът реши да увеличи заплатите на медицинските сестри и акушерки - ще се реши ли кризата с недостига им?

"Решението на Народното събрание, използвайки тази мярка и няколко други предложения, е доста нестандартно и не е подкрепено от професионалните организации. Финансирането в здравеопазването е много специфично. И всъщност лечебните заведения било то за болнична или извънболнична помощ формират своите заплати въз основа на приходите, на които имат, както и на разходите. Едно от основните пера е Фонд "Работна заплата", каза председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ този подход на парламент вреди на цялото съсловие.

Примерът от другите държави

"Едно много добро намерение се извращава заради подхода, който търсим. Когато казваме, че това е национален приоритет, трябва да се вслушваме във фактите, които изнасят специалисти от сектора, а не правим да правим събития и новини, и да се вземат показни решения. Допълнително всички други мерки, които трябва да бъдат взети, за да бъде работеща тази стратегия, не ги виждаме написани", допълни Димитрова за Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че проблемът е, че няма кандидати за тази професия.

"За да направим една професия привлекателна, трябва да помислим за това, което излиза в проучванията - каква е средата, в която работят хората, как могат да се развиват. От години ние изнасяме такива данни пред политиците. Ние трябва да видим какво се случва в другите държави, които имат подобни на нашите проблеми", подчерта председателят на Българската болнична асоциация.

"Кризата е в цялата страна"

Според нея, ако не се предприемат мерки, рискуваме да останем без специалисти по здравни грижи.

"Няма достатъчен интерес към професията. Да, хубаво е да информираш хората за възможността, която дава тази професия, но трябва да се огледаме какво предлагаме. Подобряване на условията за живот в България - това е нещо, с което не се занимава никой. Кризата в здравеопазването е криза в цялата страна", категорична е Свилена Димитрова.

Тя добави, че цяла Европа внася медицински сестри, но държавите си ги крадат една от друга.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback