fallback

Нов закон слага прът в колелата на нередовните земеделци

"Фермерите са подложени на натиск от международните пазари, натиск от трети държави за внос", каза Георги Стоянов

07.08.2024 | 11:45 Автор: Искра Ангелова

Да се забрани продажбата на фермерски храни от моторни превозни средства, импровизирани поставки, куфари, колички, кашони, поставени на земята или от ръка, това предвиждат промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.

"Отдавна имаше нужда от такъв тип законодателни промени, които да са точно и ясно да регламентират къде и по какъв начин биха могли да се закупуват фермерските продукти. Промените бяха нужни, за да се уточнят местата, организаторите, начините и на какво трябва да отговарят самите земеделски производители или преработватели", каза председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов за "България сутрин".

Той поясни, че тези регламентации ги е имало и в момента, но към различни законодателни фактори.

Фермерските пазари

"Но когато си регистриран като земеделски производител, за да може да предлагаш продукцията си на пазара, трябва да си регистриран така, че да имаш право на директни продажби, или да си регистриран като преработвател. Когато трябва да се продава стока на фермерски пазар, организаторът информира БАБХ предварително, информира кмета, за да могат да разрешат за съответния ден да се направят фермерските пазари и изложения", добави Стоянов за Bulgaria ON AIR.

По думите му винаги е имало продавачи, на които основната им дейност е търговия, но в случая става въпрос за фермерски пазари.

"Едва ли ще може да спрем хора, които решават да си продават стоката извън регламентираните за това места. Съответните органи трябва да помислят за това. Самата регламентация вече ясно и точно би могла да обособи местата и да се знае, че хората, които предлагат фермерска продукция, са фермери. Въпросът е да не изпадаме в административна тежест", коментира председателят на БФС.

Предизвикателствата пред фермерите

Георги Стоянов подчерта, че няма как човек без хладилна витрина да продава стока, която би могла бързо да се развали.

"Не всяка една стока би могла да се предлага във всеки един момент през годината. Когато е много горещо, за някои стоки се изисква специфични хладилни и охлаждащи витрини. А наборът от проверяващи органи е доста широк", допълни той.

Според председателя на Български фермерски съюз производителите са изправени пред редица предизвикателства.

"Предизвикателствата пред фермерите сега са да могат да приберат качествена продукция и да могат да я реализират. Те са подложени на натиск от международните пазари, натиск от трети държави за внос. Този натиск някои го наричат конкуренция. Всичко е свързано с цени и нерегламентирани вносове", каза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback