България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Достатъчни ли са новите отпуснати средства за университетите?

"Близо 2200 млади асистенти ще получат увеличение на заплатите си", каза проф. Лиляна Вълчева

07.08.2024 | 11:20 Редактор: Деси Николова

Служебното правителство прие постановления за отпускане на 184 милиона лева чрез бюджетите на четири министерства за възнаграждения във ВУЗ-овете и научните администрации.

"На този етап тези средства са достатъчни за тази година. Всичко в Закона за висшето образование вече е обвързано със средната работна заплата в страната. Спрямо нея ще бъдат изчислявани и средни брутни работни заплати и съотношение преподаватели-студенти и всички критерии, свързани с качеството на преподаване и качеството на обучение на специалистите за пазара на труда. При нас никога не говорим за договаряне на работната заплата, при нас я формираме на база две постановления", коментира проф. Лиляна Вълчева от синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ в "България сутрин".

Едно от постановленията подпомага реализацията на тези средства, формира показатели, индикатори и коефициенти, свързани с качествената работа на висшите училища.

"Това постановление много ясно показва кои висши училища са с много високи резултати и кои са със средни или по-ниски. Естествено, винаги имаме съпротива от ректорите на висшите училища с по-ниски резултати, тъй като те получават по-малко средства, но това е справедливо. Продължава тази съпротива от 3-4-ма ректори, които трябва да се вгледат по-добре в показателите си и да ги подобрят", заяви проф. Вълчева пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че има отлив на младите хора, които стават асистенти във висшите учебни заведения, заради ниското заплащане. Сега с тази процедура близо 2200 млади асистенти ще получат увеличение на заплатите си.

По нейни думи един от начините да се запазят българските студенти да продължат да работят в България след тяхното обучение е то да им бъде изплатено от работодателска организация, която също им покрива издръжките.

"Таксите не са за всички студенти. От 52 професионални направления в 30 от тях са освободени напълно от такси. Има друга група студенти, която сключва договори с работодателски организации и поемат ангажименти като завършат, защото тази организация им покрива не само таксите, но и издръжките по време на обучението. Но при изискване 5 години да работят във фирмата, която им е осигурила тези средства", поясни проф. Вълчева.

Гледайте целия разговор във видеото.