fallback

Промени в частното пенсионно осигуряване: Ще ни вдигнат ли вноските?

Идеята е за въвеждане на мултифондове, съобщи Мария Минчева от Българската стопанска камара

07.08.2024 | 10:05 Автор: Тодор Петров

Подготвят промени в частното пенсионно осигуряване, които имат основна цел да увеличат доходите за старост и да гарантират адекватни пенсионни плащания, съобщават от Комисията за финансов надзор (КФН).

"Законодателните промени все още не са факт. Работи се в КФН заедно с пенсионноосигурителните дружества. Първият стълб са пенсиите от НОИ; вторият стълб са личните партиди и всички натрупани суми зависят от личните ни вноски; третият стълб е доброволното осигуряване. С настоящата демографска картина държавните фондове трудно могат да издържат да изплащат адекватен размер на пенсиите. Сега се фокусираме върху втория стълб, където са нашите лични вноски и как да бъдат управлявани по-добре", обясни Мария Минчева от Българската стопанска камара (БСК) в "България сутрин".

Идеята е за въвеждане на мултифондове

"Представляват различно портфолио за управление на вашите активи. В момента всички средства от пенсионното осигуряване се влагат консервативно. Идеята е човек да избира неговите средства да бъдат влагани в по-високо рискови инструменти за по-висока доходност. Степента на риск е съобразена с възрастта на човек. Би могло да се позволи на пенсионните дружества да инвестират средства в местната икономика - да финансират дружества, които да развиват нашата икономика", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Има около 20 млрд. лв. натрупани средства

Според Минчева сега е моментът да подсигурим финансовото си бъдеще. По думите ѝ трябва да има много добра информационна кампания, която да залегне в образователните програми, за да знаят младите хора как да управляват парите си и пенсионните си спестявания.

"Парите са лични и се натрупват в индивидуална сметка. Сумите се наследяват в случай на смърт на осигуреното лице. Колкото повече внасяте, толкова повече ще получавате. Има възвръщаемост. Предложенията са в посока да се получи по-висока доходност в целия жизнен цикъл на едно лице", подчерта Минчева.

Темата с осигуровките е важна за цялата система

"Имаме застаряващо население. Ще имаме много повече хора, които ще получават пенсия, и много по-малко, които ще работят, за да могат с осигуровките си да плащат тези пенсии. Осигуровките може да се увеличават плавно със съответните актюерски разчети. От пенсионноосигурителните дружества има заявки за увеличаване на вноската във втория стълб", посочи представителят на Българската стопанска камара.

Колкото по-високи доходи получавате, толкова по-висока ви е пенсията, напомни Минчева. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback