fallback

Фестивалът "Тракийски мистерии" с представление в пещера Магурата

Българите все по-често превръщат празниците в празни дни, заяви Пламен Иванов

06.08.2024 | 12:03 Автор: Елеонора Танева

Фестивалът "Тракийски мистерии" е в разгара си. 

"Фестивалът следва традициите на разглеждане на празничния календар с целия свещен цикъл на събитията от свещeната история на нашия народ. Ние ставаме средище, където представяме пред съвременния човек най-древната цивилизация на нашите земи, потапяме зрителите в традициите на Древна Тракия, основател на Европейската цивилизация", сподели директорът на "Тракийски Мистерии" Пламен Иванов в студиото на "България сутрин". 

Фестивалът се провежда за четвърта поредна година. Организаторите са категорични, че той трябва да се преживее.

"Той разкрива древното минало, на което ние сме наследници. Създава тази реалност, следвайки емблематичните места, на които представяме спектаклите - руините на славното минало ще оживеят. Фестивалът е тясно свързан с паметта. В традициите и в културната памет, паметта е майката на всички музи, изкуства, науки", добави Иванов. 

Пред Bulgaria ON AIR той констатира, че българите все по-често превръщат празниците в празни дни: "Когато има празнични календари и цикли отиваме на море, стават празници като празни дни. Идеята е, че тези празни дни откъм ежедневие трябва да се запълнят със съдържание откъм свещената история. Преживяването е свързано с паметта, придобиваш идентичност, съпричастност, общност с тези, с които правиш този празник".

Спектакли на Академия "Орфика" в рамките на фестивала:

На 17 август в пещера Магурата предстои интерактивният спектакъл "Възкресението на Евридика".

На 24 август в тракийската царска гробница в Свещари, близо до Исперих, ще бъде представена "Мистерията на гетите".

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback