България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ния Парушева спечели медал от космическия лагер в Турция

Space Camp Turkey е по модел на НАСА

06.08.2024 | 12:21 Редактор: Беатрис Младжова

Отново медал за България от космическия лагер по модел на НАСА. Ния Парушева беше отличена за най-добро представяне в Space Camp Turkey. Тя спечели приза сред близо 200 участници от 5 държави.

"Медалът се дава на един участник за всяка една седмица, който е проявил най-много лидерски качества, знания, създал е много приятели и е участвал във всички дейности. Този лагер е по модела на НАСА и обучава младите как биха се справили в Космоса. Там има много симулатори. Достатъчно реалистични са и някога са били използвани от астронавти, сега са направени за деца", поясни участничката Ния Парушева в "България сутрин".

Тя получава частична стипендия, с която заминава за Турция.

"До моето участие се стигна благодарение на Центъра за творческо обучение, който всяка година организира този лагер и раздава стипендии. Аз получих частична стипендия от 50%. Лагерът е една седмица, като в базата се седи 6 дни. Най-ценното, което получих, са знанията. Много неща научихме, които много ще ни помогнат за в бъдеще", допълни Ния пред Bulgaria ON AIR.

На състезанието има няколко вида награди - както индивидуални, така и групови.

"Имаше две индивидуални награди - тази за аутстендинг кампър, една за потенциален космонавт и няколко отборни награди, които са за най-добър модел за колония на Марс, най-добър бадж за мисия и за най-добра история за мисия", посочи ученичката.

За Ния симулаторите в базата са нещо уникално и несравнимо. 

"Имаше VR преживявания, като едно от тях беше все едно сме на Луната. Ние си слагаме VR очила и виждаме един лунен пейзаж, пред нас планетата Земя и вляво от нас едно огледало, в което виждаме как сме като космонавти", разказа гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.