fallback

Скандалът на Олимпиадата: Боксьорките Имане Хелиф и Лин Ю-Тин са жертви и нямат вина

Проф. Радостина Александрова и Генади Маринов посочиха другата гледна точка по спорния казус

06.08.2024 | 11:33 Автор: Тодор Петров

Участието на алжирката Имане Хелиф и тайванката Лин Ю-Тин в боксовите срещи на Олимпийските игри в Париж предизвика разгорещени дискусии не само у нас, но и по света. 

"Полът се определя от половите хромозоми, както са ни учили в училище. XY при мъжете и ХХ при жените. Значение имат също половите хормони и редица гени. Би могло човек XY да бъде жена и ХХ да бъде мъж. Не трябва да забравяме, че има изключения. Трябва да имаме предвид вариантите, които и в момента науката изучава", коментира в "България сутрин" проф. Радостина Александрова, която дълги години е преподавател по генетика и патобиохимия.

При някои случаи има нечувствителност на рецепторите към тестостерона

"Има проблем с гена, който кодира рецепторите. Въпреки наличието на тестостерон, клетките не могат да го усвоят и да реагират. Нямат полза от тестостерона, защото не могат да го усвоят. Известно е като синдром на Морис", посочи още ученият от БАН. 

Проф. Александрова добави, че в исторически план е имало случаи, в които мъже са се включвали в женски дисциплини. Тя визира случаи още от 30-те години на миналия век. 

"Първите опити да се прави проверка на пола също не са от вчера. През 1966 година започва проверката на пола, първоначално тя е визуална и физически преглед от лекар. След това започва търсенето на телце на Бар. Много бързо става ясно, че и това не е начинът. Има спортисти, които са прибегнали до манипулация, за да понижат нивото на тестостерона", каза още вирусологът и отбеляза, че днес много трудно би могло мъж да се вмъкне злонамерено в женските редици.

Двете боксьорки са жертви, а истинските виновници са други

"Световната боксова организация не организира Олимпийските игри и решиха да излязат с всичко това за тези две спортистки. Което е доста нечестно спрямо тях и техните близки. Върху тях се упражнява изключително голям тормоз. Скандалът е много голям и рефлектира. Двете боксьорки стават жертви в случая", коментира на свой ред журналистът от сайта boec.bg Генади Маринов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че фактът, че Имане Хелиф и Лин Ю-Тин не са допуснати до Световното първенство, води до двоен стандарт. По думите му трябва да има ясни правила. 

"Спортистите не са главните виновници. Трябва да се търси отговорност на МОК - да излезе с нужните документи и да има пълна яснота. Трябва да има доказателства, за да бъде максимално легитимно всичко. Боксът е напът да бъде изключен от Олимпийските игри", подчерта Маринов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback