България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Епидемията от чума по животните е все по-близо до България

Важно е животновъдите да разделят стадата си и да не допускат външни хора, призова д-р Борис Борисов

06.08.2024 | 11:20 Редактор: Елеонора Танева

Всички автомобили, които минават през сухопътните ни граници, подлежат на дезинфекция заради огнищата на чума в съседни държави. 

"В Румъния има регистрирани 46 огнища, в Гърция са 35. Предпоследното е на около 14 км от границата с България. Близко е и създава предпоставки да се тревожим за ситуацията у нас. Заболяването протича с треска, причинява се с морбили вирус, има течение от носа, от очите, афти в устната кухина, кървава диария, води и до много сериозни икономически загуби", заяви директорът на дирекция Здравеопазване и хуманно отношение към животните към БАБХ д-р Борис Борисов в студиото на "България сутрин". 

Строги мерки за ограничаване на огнищата в Гърция и Румъния

Той уточни, че е създадена рестриктивна зона от 45 км в Румъния и Гърция около огнищата. Гърците са забранила придвижването на преживни животни през границата. Румъния разрешава движение на животни извън територията ѝ след лабораторно изследване, че животното е здраво.

В ефира на Bulgaria ON AIR експертът посочи, че нерегламентираното движение на животни е най-честият метод за предаване на чумата. 

"След контакт с друго възприемчиво животно може да възникне огнище. Призивът към животновъдите ни е да не закупуват животни, дори на атрактивна цена, с неясен здравен статус. Важно е да разделят стадата си, да не допускат външни хора, а само такива, които се занимават с животните", даде насоки д-р Борисов.

На всички гранични пунктове се извършва дезинфекция на автомобилите

"Ако колата е преминала през компрометиран район, е достатъчно дезинфекцията да унищожи вируса. Забавяния има, за да бъде ефективна обработката автомобилите си движат със скорост от около 5 км. Има разбирателство и от хората, които преминават границата", каза още представителят на БАБХ. 

Дезинфекцията ще продължи, докато обстановката в съседните страни се успокои. Очакванията обаче са да бъдат установени нови огнища при масовите изследвания, които се правят.

Към момента в България няма данни за възникнало огнище на чума, успокои д-р Борисов. 

Гледайте целия разговор във видеото.