България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо партиите са се снишили и ни очаква вяла предизборна кампания?

Пепи Димитрова и д-р Стоил Моллов прогнозираха как ще се развие политическата обстановка

06.08.2024 | 11:05 Редактор: Беатрис Младжова

България отива на седми поредни избори за последните 3 години. Председателят на парламента Рая Назарян отказа да бъде служебен премиер. А от възможните кандидати единствено Димитър Главчев потвърди, че може да продължи да бъде начело на служебното правителство. 

"Точно това очаквах да направи тя. Друг е въпросът, че Димитър Главчев също беше председател на Народното събрание и то от партията на Назарян. Тук разчитаме по-скоро на късата памет на избирателите и гражданите, отколкото на политическо послание. Тя е политическо лице, свързано с ГЕРБ. Тя ни повече, ни по-малко е партийна фигура в сравнение с Главчев. Като че ли Главчев ще продължи да бъде служебен премиер. Вчера чухме и едно тълкувание, че дори Главчев да подаде оставка, той би бил премиер в оставка до момента, в който бъде назначен нов. Най-логично и отговорно би било той да остане", заяви ПР експертът Пепи Димитрова в "България сутрин".

Според преподавателя по конституционно право д-р Стоил Моллов по-вероятно е депутатите да успеят да сменят председателя на НС.

"Особено сега след като шестата поправка мина през Конституционен контрол, НС остава действащ орган до полагането на клетва, което означава, че на практика депутатите, ако съберат мнозинство, могат да сменят председателя на НС. Дали биха го направили в няколкото дни до указите на президента, не ми се струва вероятно. Най-малкото тези, които биха сменили Рая Назарян, ще трябва да се обединят около фигура за председател", обясни гостът  на Bulgaria ON AIR.

По думите на Димитрова няма мотивация сред партиите за избора на нов служебен премиер.

"Те би трябвало да са силно мотивирани да излъчат следващия служебен премиер, но ние виждаме разпокъсано ДПС, в което едва ли хората биха се занимавали с това; ГЕРБ, които категорично няма да го подкрепят; остават ПП-ДБ, които сякаш са най-големите радетели Главчев да не бъде следващият премиер. За мен логичното и отговорното решение, което Радев ще вземе, би било да каже датата на изборите", коментира тя.

"Тези, които биха сменили Главчев с Рая Назарян и биха избрали омбудсман, би трябвало да се обединят около конкретни кандидатури. В рамките на тази седмица трябва да имаме двата указа, което няма да позволи на партиите, освен ако не се организират много добре, да направят едно заседание, на което да сменят председателя на НС", каза още д-р Моллов.

Предизборната кампания ще бъде по-скучна от предходните?

Ще бъде най-интересното заиграване дали ГЕРБ ще мине 30-те процента и ще се заяви като първи, или хората вече са се отчаяли от това да избират и първи, смята Димитрова.

"За съжаление, не виждам никаква промяна в мисленето и поведението на политическите партии, което значи, че кампанията ще бъде още по-вяла от предходната. В момента и при заявлението, че конфронтацията ще спре с оглед на търсенето на допирни точки след изборите, кампанията ще бъде още по-незабележима, без никакви послания. Анализът на "Продължаваме промяната" за загубата на техните гласове сочи, че са загубили много заради опита за компроматна кампания. В момента всички анализират тези данни и си казват "колкото по-тихо мине кампанията, толкова по-голям шанс имаме", посочи ПР експертът.

"Ако се възприеме гръцкият модел, при който победителят взима 60 депутатски мандата допълнително, това ще стабилизира парламентарното мнозинство. Може да се очаква по-лесно да бъде излъчено редовно правителство. Ще ни върне в онези стабилни времена, където ГЕРБ управляваше почти необезпокояван. За мен копирането на такива модели не е правилно", добави д-р Моллов.

Гледайте целия разговор във видеото.