България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Масовият българин живее в лишения, а в някои региони безработицата е стряскаща

Атанас Кацарчев: Животът на обикновения човек отсъства като политика на самите политици

06.08.2024 | 10:31 Редактор: Тодор Петров

Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. 

"Всички обещават и винаги присъства Северозападът, където ще се правят инвестиции и ще има нова инфраструктура. Закрити са големи предприятия в региона, а няма нови. Земеделието не изисква толкова голям брой работна сила като преди. Няма как да тръгне собствена инициатива човек да инвестира в нещо. Спиралата продължава да върви надолу. Трябва да има политическа воля, за да се направи нещо в тези региони", коментира главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев в "България сутрин".

Според него в старозагорския регион може рязко да се увеличи безработицата заради затварянето на мините. Не е ясно къде ще работят тези хора, ще падне средната заплата, алармира гостът.

Хората нищо не могат да направят

"Дори да протестират, решенията се взимат от овластените. Пак ще гласуваме, картинката вероятно ще бъде подобна. Зависи кой как управлява и координира институциите. Виждаме в колко района се казва: "Няма да ползвате вода, ще има режими". Няма център за управление на кризи, за да се каже кой каква отговорност поема. Животът на обикновения човек отсъства като политика на самите политици", подчерта Кацарчев.

Той отбеляза, че в света също има нестабилност на пазара на труда, но оставаме последни по доходи и по икономика. Независимо че имаме едни от най-ниските данъци, няма кой знае колко инвестиции, обърна внимание главният икономист на КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Трайно безработните са хора, които са загубили надежда

"Ако човек не е загубил надежда, той търси начин да се реализира и ще намери себе си. Но когато ти си обезверен, не виждаш какво те очаква, това е най-лесният начин да управляваш една система. Една част от тях са нискообразовани. Не трябва да оставяме тези хора по този начин. Оставяш региони, които се превръщат в гета и може да се окажат опасни за региона си", заяви Кацарчев.

"Цените продължават да растат, нищо че инфлацията уж пада. Това означава ниска покупателна способност. Хората живеят в лишения. Две трети от домакинствата са под прага на жизнения минимум. Това не е нормално в една нормална държава, това е абсудр! Имаме процеси на асоциализиране", настоя гостът.

Атанас Кацарчев се надява на нов механизъм за минималната работа заплата, която да се приближи до жизнения минимум от 1500 лв., за да не търпят хората основни лишения.

Икономистът посочи, че у нас има 1 млн. души в активна възраст, които отсъстват от системата - не се знае дали работят и какво работят. 

"Не виждам на хоризонта някой, който има възможност да води и да дава надежда. Нямаме визионери. Хората не припознават или са отвратени от това, което се случва в страната", заключи Кацарчев.

Гледайте целия разговор във видеото.