fallback

Проф. Владимир Чуков: Иран вероятно ще удари Израел в сряда сутринта

Установките за изстрелване на ракети вече са извадени от хангарите, заяви арабистът

06.08.2024 | 10:21 Автор: Елеонора Танева

Иран и "Хизбула" всеки момент могат да атакуват Израел, предупреди държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкен. От своя страна Иран заяви, че не се стреми към ескалация, но иска да накаже Израел след убийството на лидерите на "Хамас" и "Хизбула".

"Иран вече е извадил установките за изстрелване на ракети от хангарите и правят тренировки. Най-вероятно утре сутрин ще бъде нанесен удар, това показват данните. Установките са вече на терен. Най-вероятно ще има балистични ракети, освен крилати ракети. Нещата вече са в ход от днес сутринта", заяви арабистът проф. Владимир Чуков пред "България сутрин".

Очакванията му са да има два отделни удара по Израел - Иран с хутите, както и друг от "Хизбула".

"Дали ще бъдат синхронизирани или ще има промеждутък, вероятно ще се търси изненадата. Не се знае какъв е сценарият, но вече е задействан", каза арабистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Израел се готви за атаки от поне 5 страни

"Говори се за обединяване на всички фронтове срещу Израел - "Хамас" от юг, "Хизбула" от север, Голанските възвишения, Башар Асад, иракските шиитски милиции, хутите и директно Иран. Израел да си направи сметката дали има потенциал да се защити - без помощта на САЩ и логистиката на централното командване на САЩ, което е в Катар, няма как това да стане", посочи още събеседникът.

Задава ли се широкомащабна война?

Проф. Чуков коментира като интересна позицията на Йордания, която обяви, че ще запази неутралитет, за разлика от атаките срещу Израел през април, когато отвори въздушното си пространство за прехващане на ирански дронове. 

"Към днешна дата няма предпоставки за широкомащабна война", допълни проф. Владимир Чуков.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback