България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шампионите ни по лингвистика за успехите и емоциите на олимпиадата в Бразилия

Ръководителят Любомир Златков и състезателките Сирма Караджова и Сияна Павлова разкриват подготовката

05.08.2024 | 12:23 Редактор: Беатрис Младжова

Българските ученици се завърнаха с 6 медала от Международната олимпиада по лингвистика в Бразилия. Състезанието се проведе в дните между 23 до 31 юли. В тазгодишното издание участваха представители на близо 40 държави. 

"Олимпиадата по лингвистика има за цел да покаже на ученици от гимназиалния курс какво всъщност е лингвистика и с какво се занимава този клон от науката. На базата на многото различни неща, които се случват с много езици по света, се създават задачи, които симулират труда на един лингвист, как се работи с езиков материал и как се вадят изводи на базата на дадения материал. Интересното е, че задачите са предвиден така, че не е нужно познание по съответния език, а информацията се съдържа в самото условие", заяви ръководителят Любомир Златков в "България сутрин".

Учениците не са изненадани от трудността на задачите, а преди състезанието са се трудили усилено.

"Задачите винаги са били трудни на международна олимпиада, те се очаква да са такива. Може би не бяхме изненадани, че са трудни. Въпреки че резултатите впоследствие показаха, че са били по-трудни от предходни. Въпреки това бяха много хубави и показаха работата на един лингвист", коментира състезателката Сирма Караджова пред Bulgaria ON AIR.

"Най-усилената подготовка беше в последния месец и половина и то много сериозна, а преди това често решаване на задачи и посещаване на школи", допълни състезателката Сияна Павлова.

По думите на преподавателя всяка една задача е решима, дори по някой път да не изглежда така.

"Когато човек не може да се справи с една задача, трябва да погледне материала от друг ъгъл. Не бих казал, че ми коства, обичам да се занимавам с това нещо. Подготовката се състои от преглед на задачи от предишни издания на олимпиадата, обсъждане на задачите, изводи, които можем да си направим и разговори. За нас е много важно, че на тази олимпиада отиваме като отбор", посочи Златков.

Състезанията дават възможност на ученици от цял свят да се срещат.

"На олимпиадата имах възможността да се запозная с хора от какви ли не държави. Още тогава се запознавахме в това как те учат и се готвят. Аз поддържам с няколко души, с които се запознах контакти и се надявам да имаме шансове да се виждаме", каза Караджова.

Всички отбори са перфектно подготвени за олимпиадата.

"Конкуренцията е голяма. Там са най-добрите лингвисти от останалите. Не можем да кажем, че един отбор е със сигурност е най-добрият, всички са", добави Павлова.

Гледайте целия разговор във видеото.