България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България я очакват драматични промени, ако не се спре глобалното затопляне

"Горещините носят риск при бременните жени", каза Николай Петков

05.08.2024 | 11:57 Редактор: Искра Ангелова

Горещите вълни са причина за смъртта на средно над 175 хиляди души годишно в Европа, т.е населението "плаща висока цена". Позицията е на СЗО. Старият континент е един от регионите, затоплящи се най-бързо. Температурите се повишават два пъти по-бързо от средното за света.

"В дългосрочен план това затопляне не носи нищо положително. Знае се, че горещите вълни са най-смъртоносното екстремно явление. Със сигурност това ще продължи, има и няколко сценария - при по-ниски емисии на въздуха, затоплянето няма да е толкова голямо, но при по-високи - ще е доста по-висока. За България промените биха могли да бъдат доста драматични. При нас за горещо време се разбира за максимална температура над 32°", каза експертът от Екологичното сдружение "За Земята" Николай Петков в студиото на "България сутрин".

Трябват бързи мерки

По думите му в последното десетилетие точно такива температури се усещат все по-често.

"И преди е имало такива температури, но честотата се увеличава. За нашата страна при най-високите емисии, летните температури ще се повишат със 7 градуса. Става въпрос за след 60 години. И аналози може да се направят с градове от РСМ и Северна Гърция. При по-умерен сценарий няма да са чак толкова големи", допълни Петков за Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че трябва максимално бързо да се намалят емисиите.

Горещините - риск за здравето ни

"Трябва да се използват климатици, трябва да има повече зеленина в градските пространства. В това отношение има доста голяма липса. А най-горещият период през деня зависи от някои фактори, обикновено не е 12 ч., а по-късно - към 14:00 или 15:00 ч., в някои дни може да е към 18:00 ч.", коментира гостът.

Според него здравните рискове от затоплянето ще са в световен мащаб.

"Най-засегнати ще бъдат хората в тропичните ширини, защото там ще има най-често ще има високи температури и висока влага на въздуха. При бременните жени има риск от аборт или мъртвородено бебе", предупреди Николай Петков.

Гледайте целия разговор във видеото.