България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ползите и митовете, свързани с кърменето

Майчината кърма съдържа 200 биологично активни вещества, каза акушерката Ева Павлина

05.08.2024 | 11:43 Редактор: Вяра Димова

От 1 до 7 август 2024 г. отбелязваме Световната седмица на кърменето, тази година мотото е "Да подкрепим кърменето за по-здрава планета".

"Няма жена, която да не се е интересувала за това какви биха били ползите, ако кърми своето бебе. Ползите са както за майката, така и за бебето. От страна на майката - бебето получава балансирана и качествена храна. Кърменето е норма. Коластрата е първото мляко. Кърмата на млечните жлези се променя през цялата бременност. Променя се съставът ѝ", обясни акушерката Ева Павлина в "България сутрин".

Кога жената не може да кърми?

"Има такъв проблем, който се дължи на оперативни интервенции, самите генетични фактори могат да предразполагат пациентката да има по-малко количество кърма. В повечето случаи намаленото количество кърма се дължи на други фактори - не се отделя достатъчно внимание на кърмещата жена в старта на кърменето. Стартът трябва да започне от самото начало", обясни Павлина пред Bulgaria ON AIR.

Кърмене още през първия час след раждането?

"Когато раждането приключи, се поставя хормонално началото на лактацията. Във вашите гърди има налична коластра, ценна течност. Бебето се ражда с малко по обем стомахче. То няма нужда от толкова голямо количество. Коластрата е богата на калории. Майчината кърма съдържа 200 биологично активни вещества", стана ясно от думите ѝ.

Често жените се притесняват от кърменето заради мнението на обществото.

"Измислят редица оправдания. Да, жената има право на избор. Тя трябва да знае ползите, които са за бебето и рисковете, които крие храненето с адаптирано мляко. Според Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ е препоръчително изключително кърмене до 6-ия месец, т.е. детето да приема само и единствено майчина кърма до поискване. След това да започне въвеждането на твърди храни. Майката решава кога ще спре кърменето. Има важни изследвания и доказателства, че ранното въвеждане на алергени още по време на кърменето е изключително важно, за да може бебето да се предпази от развитие на алергия в бъдеще", посочи Павлина.

Митовете, свързани с кърменето

"На първо място - бебето не трябва да се слага на гърда още в първия момент. Кърмата се променя и бебето има непрекъснато променящи се нужди. Бебето започва да се слага от началото на гърда. Друг мит е, че когато пациентката е родила с цезарово сечение, няма да ѝ дойде кърмата. Когато е родила оперативно, в зависимост от реда на лечебното заведение, има дълъг престой в реанимация, няма как бебето да се поеме от майката. Тогава първата им среща и по-късно. Има и друг мит - когато майката боледува от нещо трябва да спре кърменето. Това е неправилно. Има доказателства, че децата, които се кърмят, боледуват по-рядко. Жените, които си поставят импланти, е хубаво да обсъдят с хирурга си дали това и създало пречка впоследствие", посъветва Павлина.

Гледайте целия разговор във видеото.