fallback

Двойната употреба на цигари и вейпове е най-опасна, младите са омаяни от вкусовете

"Контролът не е най-любимото нещо, но върши работа", смята д-р Гергана Гешанова

05.08.2024 | 11:27 Автор: Беатрис Младжова

Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за закрила на детето, с които ограничиха продажбата на вейп устройства и консумативи на деца под 18 години. 

"На мен ми направи впечатление, че на първо четене беше прието без всякакви възражения от всички политически сили. Може би има някакъв напредък в мисленето, че става дума за защита на здравето на нашите деца. Вярвам, че и на второ четене ще бъде прието докрай. Въпросът е наистина да осъществим действието на този закон. Всичко това, което се говори и се изписва, да бъде реализирано в живота. Става дума за контрола - има ли го, няма ли го и кой ще го осъществи", заяви представителят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова в "България сутрин".

По нейни думи категорично е доказано, че двойната употреба и на цигари, и на електронни цигари е най-опасна.

"Контролът не е най-любимото нещо, но върши работа. Помня през 2012 г., когато беше въведена забраната за употреба на тютюневи изделия на закрито, имаше много добър контрол. Постепенно обаче други неща излязоха на преден план и отново започнахме да не го спазваме. Контролът има своето място. Има своето място и съзнанието на човек да осъзнае, че забраните не са, за да ти отрежат удоволствието. Напоследък се лансира идеята, че електронните устройства са по-малко вредни, а това не е истина. Някой ни залъгва и ние вярваме", допълни д-р Гешанова пред Bulgaria ON AIR.

Палитрата вкусове на вейповете привличат децата

Според нея тези рестрикции са нужни, за да бъдат децата защитени.

"Много държави въвеждат тази забрана, защото тези вкусове и аромати, които са над 15 000, са направени именно за децата, на тях да им е интересно. Това при децата е масово. Ако се забрани тази цялата палитра, това би било най-доброто, което народните ни представители биха могли да направят. Цигарите са забранени до 18 г., а то непрекъснато се случва. Трябва едно национално съзнание и на хората, които продават. Този бизнес убива. Ако наистина държавата го свива, това би било най-доброто за българския народ. По цял свят, включително и у нас, здравните власти доказват, че младите хора са най-засегнати", коментира гостът. 

За употребата на цигари и техните производни трябва да се говори с децата и вкъщи, и в училище, категорична е д-р Гешанова.

"Много интересна тенденция в България е нашите девойки най-много да употребяват от 13 до 16-годишни най-много употребяват и цигари, и тези устройства. Не знам това някакъв комплекс ли е в нашите момичета или желание да надхвърлят своя имидж. Те са толкова красиви, впечатляващи, не им допринася с нищо. Това е никотин, който влиза в теб, засяга те и те прави зависим. Светът скрива тютюневите изделия от погледа на купувача. И майката, и таткото, когато създават бебенце, имат отговорност. Майката, когато вече е бременна, всичките тези отрови преминават през плацентата и стигат до детето. И въпреки че то няма представа от това, е носител на куп отрови. Някои лекари казват, че ще бъде стрес, ако спрат да пушат. Това е грях", посочи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback