fallback

Интересна предизборна кампания и още по-фрагментиран парламент след вота?

Политиците не работят в посока на това да си върнат доверието на избирателите, казаха Елена Дариева и Теодор Славев

05.08.2024 | 10:46 Автор: Вяра Димова

"Има такъв народ" (ИТН) връща днес на президента Румен Радев неизпълнен мандата за съставяне на правителство. С това възможностите за съставяне на кабинет в 50-ото  Народно събрание (НС) се изчерпаха. 

"В последно време действията на политиците не дават основание да съдим за логика. Беше очаквано. Политическата криза и фрагментацията в парламента не позволяваше да се сформира устойчиво мнозинство. Ако имаше някаква надежда, то тя беше загубена след провала на гласуването на първия мандат. От неосъществената ротация загубиха всички", коментира социологът Елена Дариева в "България сутрин".

Задълбочава ли се политическата криза?

"Позитивният факт в 50-ото НС е, че разговорът стана възможен, но има голяма разлика между това да разговарят и да постигнеш консенсус. В момента всичките политически сили са капсулирани, посланията им са насочени към твърдите им ядра. На фона на все по-отчайващата ангажираност на българските избиратели с политическия процес, можем да очакваме още по-ниска избирателна активност", анализира Дариева. 

Според политолога Теодор Славев нов политически проект е възможно да привлече част от избирателите.

"В България има и неформална, задкулисна власт. Вадят се списъци. Пеевски онзи ден ли е разбрал, че Радев има касиери в енергетиката? Доган казва, че Пеевски има влияние в прокуратурата. Имам чувството, че главният прокурор е излязъл в почивка. Кампанията ще е интересна. В ДПС ще решават вътрешнопартийна война. Останалите партии смекчават конфликтния тон", каза Славев пред Bulgaria ON AIR.

Ще се разбират ли партиите след изборите?

"Ще станем свидетели на нови политически обединения. Обединението в ляво вече тръгна. Извън него очаквам обединение да видим и в патриотичните формации, така че да си гарантират присъствие в следващия парламент. Очаквам и в дясно да се стигне до подобни процеси. Това няма да върне доверието в избирателите", категорична е Дариева. 

Политиците не работят в посока да си върнат доверието на избирателите, допълни Славев: "50-ото НС, от самото си начало, се занимава с интриги. Дава лош сигнал".

Президентът Румен Радев трябва да назначи служебно правителство и да насрочи дата за избори.

"Президентът по необходимост ще трябва да избира от т.нар. списък. При всички положения позицията на Димитър Главчев като служебен премиер се разклати от последните му ходове. Рискът да се стигне до още по-голяма фрагментация в парламента е много голям", посочи Дариева.

Славев подкрепи думите ѝ, че следващият парламент ще бъде още по-фрагментират, като допълни, че Димитър Главчев ще остане премиер.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback