България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ученици от Добрич изобретиха първата в света автономна хранилка с изкуствен интелект

Може да се използва и за бездомни животни и за домашни такива, разказват Даниел Колев и Тодор Николов

02.08.2024 | 11:56 Редактор: Деси Николова

Стана факт първата в света автономна хранилка и поилка за животни с изкуствен интелект. Идеята за нея се ражда в Клуба по роботика към училище "Любен Каравелов" в Добрич. 

Как новата хранилка помага на бездомни и домашни животни?

"Идеята ни беше да създадем проект, който да помогне на бездомните животни. Най-доброто решение, което намерихме, е именно хранилка", каза един от изобретателите Даниел Колев в ефира на "България сутрин". 

Хранилката работи в два режима: един за бездомни животни и друг за домашни. Това осигурява гъвкавост и възможност за използване в различни условия.

Една от идеите е хранилката да разпознава състоянието на животното и да осигурява подходяща храна в зависимост от неговото здравословно състояние. Например, ако хранилката идентифицира, че котката е болна, тя може да предостави специализирана храна.

Предизвикателства при създаването на интелигентна хранилка

"Първоначално хранилката беше със система Arduino, но за да вкараме изкуствения интелект, беше нужно да преработим абсолютно всичко. Цялото изработване на хранилката отне около година и половина", коментира друг участник от екипа на проекта Тодор Николов пред Bulgaria ON AIR.

Едно от основните предизвикателства е било събирането на достатъчно снимки за обучението на моделите, което е отнело време. Двама от членовете на екипа се занимавали с изкуствения интелект, а другите с хардуерната част на проекта.

Размер и капацитет

Въпреки че на пазара има хранилки с изкуствен интелект за птици или специализирани за храна, тази хранилка е уникална, защото може да разпознава различни видове животни и да се обучава за нови. Тя може да бъде обучена да разпознава различни видове и породи животни.

"В момента хранилката е направена за домашни условия заради самите размери, но може да бъде адаптирана за ферми. Като техника и хардуер се използва едно и също. Този тип може да се използва и за улични и бездомни животни", поясни Николов.

Бункерите на хранилката могат да съхраняват до 7 литра вода и 7 килограма храна.

Гледайте целия разговор във видеото.