fallback

Новото нормално на Олимпиадата в Париж и скандалът с трансбоксьорките

"Франция се справи с организацията, трибуните са пълни", казаха спортните журналисти Ивайло Йолчев и Росен Ангелов

02.08.2024 | 11:48 Автор: Вяра Димова

Скандал на Олимпиадата в Париж. Международният олимпийски комитет (МОК) допусна до участие две състезателки - алжирката Имане Хелиф и Лин Ю-Тин от Тайван, въпреки че има съмнение за биологичния им пол. Вчера италианката Анджела Карини се отказа след само 45 секунди игра срещу Хелиф в мач от осминафиналите в категория до 66 кг. Карина се разплака и заяви, че никога преди не е била удряна толкова тежко.

"Има много неясноти, които в следващите дни ще излизат, свързани с пола. Единият вариант е да са чисти измамници, другият вариант и наистина да става въпрос за сексуални проблеми в развитието, които са описани вече в науката. Големият проблем е, че МОК е взела бокса на ръчно управление. Стана голям скандал с техния президент, руснак, той ядоса шефовете на МОК. Допълнително стана войната в Украйна. Той е приближен на Владимир Путин, беше изхвърлен от МОК", коментира спортният журналист Ивайло Йолчев в "България сутрин".

Ударите на транссексуални жени са с около 160% по-тежки от тези на биологичните

"Все едно 90-килограмов човек с 60-килограмов да се боксират. Опасно е за живота. Гафът се получи от там, че тези двете състезателки бяха извадени от предишното Световно първенство и сега МОК, поради тази неразбория с президента на федерацията, просто ги проспа и ги допусна", обясни Йолчев.

Спортният журналист Росен Ангелов описа ситуацията на ринга с двете състезателки като "падение на спорта". 

"Основата на спорта е да има противоборство между равни начала. Тук няма равни начала. Това не са неща от сега. Това е новото нормално. Оправданието, което дава МОК, е смешно, че в личната карта пише "жена". Много от жените състезателки са наказвани от допинг ченгетата за анаболни стероиди. Получава се конфликт на интереси", каза Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Според гостите Франция се е справила с организацията на Олимпиадата, по това си личи и от пълните с хора трибуни, независимо от спорта. Според тях скандалите са неизбежни и отнемат от чара на Игрите.

Добро българско представяне на Олимпийските игри

"Притеснява ме единствено Карлос Насар, който е безспорен феномен, дано издържи на напрежението. Той е психически силен, подготвен е за златото. Има много тежки спортове. Основната цел на един щангист или гребец е олимпийският цикъл, което означава четири години труд", категоричен е Йолчев.

"Имаме шансове, Игрите са на половината. Липсват отборните спортове, на които отсъстваме. Вярвам, че ще се получи", увери  Ангелов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback