България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Здравна катастрофа: Деца се оперират в чужбина, защото нямаме медицински сестри

Д-р Мими Виткова и доц. Спас Спасков смятат, че проблемът се влошава

02.08.2024 | 11:35 Редактор: Беатрис Младжова

Повече от 30 хиляди медицински сестри не достигат в българското здравеопазване. На фона на нарастващия брой болници и разкриването на нови лечебни действия, този брой е стряскащ. Намираме се в криза на здравеопазването поради кадровия дефицит на медицински сестри. 

"Ние не сме се и опитвали да се справим с този проблем вече повече от 20 години. Ако направим сериозен опит, можем да намерим и някои добри решения, но аз такива политически опити не виждам. Сега се прокрадва едно предложение от депутати от ПП-ДБ. В същото време те управляваха съвсем доскоро. Какво направиха по този проблем и дали го бяха видели? Ще настъпи не криза, вече сме в катастрофа за сестрите. За лекарите ще последва особено за общопрактикуващите. Като направим още някоя частна структура в големите градове, в провинцията ще останат цели региони без медицинска помощ", заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова в "България сутрин".

Властта и проблемите в здравеопазването

По думите на доц. Спас Спасков не е възможно краткосрочно правителство да вземе решения, които да бъдат толкова грандиозни.

"Ние разглеждаме проблемът глобално. Не как всяко лечебно заведение ще си реши проблема, а как държавата ще намери решение за този голям проблем, който се вижда от статистиката. Броят на сестрите е наполовина от това, което е необходимо за извършване на цялостната медицинска дейност. В момента такъв проектозакон се вкарва за обсъждане по-скоро предизборно, отколкото с идеята за решение. Такова решение ще се вземе, когато има правителство, което не е временно", допълни бившият директор на "Пирогов" пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Мими Виткова трябва цялостно да се преразгледа системата за формиране на работните заплати в този сектор.

"Това е проблем на изпълнителната власт. Парламентът може да се намеси със законодателни промени, които са необходими и трябва да бъдат подсказани от изпълнителната власт. Абсурдно е да продължаваме единствената Клиника по детска кардиология да работи част от месеца, другата част да не оперира. Децата тръгват да се оперират в чужбина, защото липсват 4 медицински сестри. Ако ние сме стигнали това дъно, че не можем да намерим 4 сестри, това е катастрофа вече. Въпросът е какво ще направим, за да стане професията привлекателна. Оставихме ги продължително време на минимални работни заплати. Не може сестрата в реанимация и сестрата в училище да получават еднакви заплати - това са различни категории", коментира гостът.

Трябва да се обучават повече млади медицински сестри

Професията трябва да се направи привлекателна за младите сестри, на мнение е доц. Спасков.

"На това, на което трябва да се наблегне, е обучение на повече млади сестри. Това е свързано с парите, но и с местоживеенето. Имаше инициатива - факултетите, които обучават медицинските сестри, изнесоха обучение в окръжни болници. Сестрите, които бяха обучавани, оставаха в тези региони. Докато тези, които вземе да обучаваме в София, или остават да работят в София, или погледът им вече е или към чужбина, или към друга професия", поясни той.

Само кампанията не е достатъчна, посочи д-р Виткова.

"Трябва да се дадат реални неща, които хората да видят и да преценят, че това е атрактивна за тях професия. С въпросните такси също трябва да се види балансът. Не може таксата за обучение да е по-голяма от заплатата на една медицинска сестра. Когато си завършил държавна поръчка, трябва да върнеш нещо на този народ. Не може на следващия ден да заминаваш за чужбина. Тези неща трябва да бъдат регулирани и то спешно", каза тя.

Таксите не са проблемът на образователната система, смята доц. Спасков.

"Тези такси са пари, които са нужни на учебните заведения. Не може да се каже "ще махнем едни такси" - тогава удряме образованието. Те са въведени, за да бъде образованието по-добро. Не одобрявам таксите, но не те са пречката за това да се набират студенти в някаква специалност. Може да е пречка за един, двама души, но в общ план това не е проблем", добави бившият директор на "Пирогов".

Гледайте целия разговор във видеото.