България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Краткият отоплителен сезон 2023-2024: Защо разходите са по-високи?

Всеки може да си направи проверка, разясни Кремен Георгиев

02.08.2024 | 10:25 Редактор: Деси Николова

Изминалият отоплителен сезон 2023-2024 е бил най-краткият с най-малък брой дни с централно отопление за последните 4 години. Въпреки това разходите на абонатите са по-високи от предходния отоплителен сезон. А половината абонати на столичното парно ще трябва да доплащат.

"Цената на топлинната енергия се запази за предния топлинен сезон, но това е цената без ДДС. Ефектът на ДДС-то, което се върна на 20%, даде този негативен ефект", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на "България сутрин".

Как да проверим дали има грешка в изравнителната сметка?

Той поясни, че изравнителната сметка е сложен математически документ, но по закон там трябва да бъдат изписани всички данни, за да може, ако човек реши сам да си направи сметката, да използва описаните данни.

Ако човек обаче има съмнения и смята, че цените в изравнителната сметка са грешни, може сам да си направи проверка.

"Уредите са ни в жилищата, там на дисплея има показания, които сред края на отоплителния сезон замръзват до следващия. Те са такива, каквито са били в края на отоплителния сезон. Можем да погледнем изравнителната сметка, там пише в кухнята колко е, в спалнята колко е, това също нещо може да се провери на уредите. Ако цифрите съвпадат, няма за какво да имаме претенции, независимо каква сума е формирана в изравнителната сметка", разясни Георгиев за Bulgaria ON AIR.

Тези възражения могат да се правят до един месец от получаването на изравнителната сметка.

Дистанционно отчитане спестява пари?

До 1 януари 2027 година всички отоплителни уреди в домакинствата в България трябва да бъдат сменени с такива с дистанционно отчитане.

"Ефектът, освен това, че няма да чакаме отчетници, да се осигурява достъп, да влизат по домовете, хората могат да следят показанията на уредите си и ако им се вижда, че по тези показания, харчат повече, те могат да направят някакви стъпки за икономия. Това означава, че тази сметка, която те си формират за месеца, тя е окончателна и имат този инструмент в ръцете си да регулират своите разходи", поясни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.