fallback

Приближаваме се към времето с най-голяма слънчева активност - 2025-2026 г.

От 27 юли насам станаха много изригвания, посочи доц. Петя Трифонова от БАН

01.08.2024 | 12:07 Автор: Толя Стоянова

Поредните силни магнитни бури удариха Земята.

"Силата на магнитните бури се определя по записа на магнитното поле, което се осъществява в Геомагнитната обсерватория. Магнитната буря се причинява от изригвания на Слънцето. Най-известната скала е деветбална - скалата на т.нар. К-индекс", каза доц. Петя Трифонова от БАН в предаването "България сутрин".

Тя отбеляза, че има хора, които усещат явленията много силно. При тях освен главоболие се наблюдава и промяна на кръвното, не могат да си успокоят пулса и имат проблеми със съня.

Кога са били регистрирани най-силните магнитни бури в историята?

В историята на Земята е имало много силни магнитни бури. Най-силната, за която има сведения, е била през 1859 г., когато физик успял с просто наблюдение на Слънцето да види как то е избухнало. Земята била обхваната от много силни магнитни бури. През ХХ в. най-силната е била 1921 г., когато са били засегнати телеграфните системи по света.

"Известна е 11-годишната цикличност на Слънцето. Период, в който неговата активност плавно нараства, после намалява. Приближаваме се към времето с най-голяма слънчева активност - 2025-2026 г. Магнитната буря прави така физиологическите показатели да са нестабилни. Магнитното поле се променя и органите ни изпитват натоварване. Нарушава се временното ни състояние", обясни доц. Трифонова пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че полярните сияния се появяват в северните и в южните полярни кръгове и без магнитни бури, но когато има магнитна буря, е възможно да се появят и на други места. Много хора ги очакват и снимат.

"От 27 юли насам станаха много изригвания на Слънцето. До края на седмицата магнитното поле ще бъде смутено, но интензитетът на бурята няма да е силен", подчерта доц. Трифонова.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback