fallback

Ученици спечелиха 4 медала от Международна олимпиада по химия

Решаването на задачи е преди всичко удоволствие, казаха медалистите Виктор Лилов, Преслав Георгиев и Явор Христов

01.08.2024 | 11:55 Автор: Вяра Димова

Българските ученици отново направиха блестящо представяне на най-престижното състезание по химия за годината. Те спечелиха 4 медала от Международната олимпиада. Тази година събитието се проведе в Саудитска Арабия. Виктор Лилов се класира на второ място в света в конкуренция с ученици от 84 държави.

"Важно е да харесваме това, което правим, за да не се налага да гледаме на него като на задължение. Не броя часовете, в които съм решавал задачи и в които съм чел", сподели той в "България сутрин".

Че решаването на задачи трябва да е преди всичко удоволствие, смятат и сребърните медалисти Преслав Георгиев и Явор Христов.

"Насила хубост не става. Трябва да усетим, че това е нашето нещо, че искаме да се занимаваме с него. Успехите сами идват", добави Лилов.

Всяка задача има своите трудни аспекти, на мнение са медалистите. "Всеки има силни и слаби страни. Важно е комбинацията от тях как работи", уточни Виктор Лилов.

Напрежението винаги оказва влияние, затова важна част при състезанията е психическата устойчивост, подчерта Преслав пред Bulgaria ON AIR.

"На състезанието теоретичната част е 5 часа. Когато човек започне да решава, работи с почти пълния си капацитет и на втория, третия, четвъртия час се усеща натрупаната умора. Човек трябва да открие спокойствието, да се сети, че знае това, което се изисква от него. Когато сме учили толкова много и това, което се преподава в час, ни е пределно ясно, просто сядаме на последния чин и не пречим на учебния процес", обясни Явор.

Китай e най-голямата конкуренция

"Китайците не правят глупави грешки. Тяхната подготовка е с години и цели да премахне всяка способност да не правят грешки. Ние сме способни да си решим задачите, но все ще направим някоя грешка. Олимпиадите са хубаво нещо, но идва и истинският живот. Другите страни с изключително силна школа са САЩ и Русия", посочи Виктор.

Дванайсетокласниците вече са кандидатствали и са приети в университети. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback