България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Драганов: Морето дърпа туризма ни надолу

Държавата трябва да насърчава хотелиерите, апелира той

01.08.2024 | 11:31 Редактор: Толя Стоянова

Близо 1 млн. души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка. Това съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на данни от ЕС, изготвен от Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.

"В България имаме около 4,2 млн. активно пътуващи. Тези, които работят в туризма през лятото, не мога да излязат в отпуск. Там са 360 хил. В чужбина през миналия месец са излезли 880 хил. От началото на годината имаме 12% ръст по отношение на чужденците, които влизат в България - близо 600 хил. повече са влезли в страната", коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценка в туризма в предаването "България сутрин".

Той отбеляза, че ръстът е отчетен в първите месеци от годината. През юни отбелязваме спад от близо 65 хил. в броя на чуждестранните пристигания спрямо 2019 г.

Защо туризмът по Черноморието изостава през юни?

"Морето ни дърпа надолу. Бумът на пътуванията, които сме имали през януари, февруари, март, април, е бил главно в големите градове - София, Пловдив, Велико Търново. Хотелите, които използват по-добре социалните мрежи и които са по-добре позиционирани в търсачките, са направили този голям ръст от началото на годината", обясни Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му морето е заложило на туроператори, но само 2% от германците ги използват. За сравнение, преди години са ги използвали около 30%. Сега хората влизат в търсачките и намират хотел.

"Спрямо 2019 г. имаме 16% ръст - около 600 хил. българи повече са излезли в чужбина. Българите на черноморското крайбрежие са повече спрямо 2019 г.", заяви Драганов.

Според него държавата трябва да насърчава хотелиерите. Той посочи, че се прави една и съща реклама целогодишно - дигитализацията и дигиталната трансформация остават на заден план, а трябва да бъдат водеща.

На въпрос какъв летен сезон ще изпратим, Драганов отговори, че сезонът е във върха си.

Гледайте целия разговор във видеото.