България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В Тракийския университет ще обучават пилоти, авиоинженери и стюардеси

Подборът ще бъде сериозен, увери ректорът проф. Добри Ярков

01.08.2024 | 10:57 Редактор: Тодор Петров

Тракийски университет – Стара Загора ще обучава авиоспециалисти във висшето училище. В него ще учат за пилоти, авиоинженери, стюардеси, наземен и летателен екипаж. Причината е недостиг на кадри в тази сфера. 

"Официално стартирахме нашата идея за обучение на пилоти за нуждите на гражданската авиация. В България има недостиг и липсват около 100 пилота. Тази есен ще приемаме курсисти за краткосрочни курсове за пилоти. От другата учебна година ще стартираме приема на студенти редовно обучение", заяви ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков в ефира на "България сутрин".

Той подчерта, че са необходими медицински прегледи на високо ниво, тестове за психическа устойчивост и чак тогава може да започне обучението на пилотите. 

"Подборът ще бъде сериозен, защото в авиацията на първо място е сигурността. Има интерес и можем да стартираме с 10 обучаващи още тази есен", посочи проф. Ярков за Bulgaria ON AIR.

С новата катедра във Факултета по дигитални и зелени технологии от Тракийския университет желаят да навлязат в дигитализацията на всички сфери на социално-икономическия живот на страната.

За целта ще подберат български и чуждестранни специалисти, за да подготвят авиоперсонала. Една от целите им е да "оперират" на летището в Стара Загора. 

Гледайте целия разговор във видеото.