България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имат ли партиите невидим план или никой не знае какво става в държавата?

Политолозите Слави Василев, проф. Николай Найденов и журналистът Илхан Андай прогнозираха съдбата на третия мандат

01.08.2024 | 11:11 Редактор: Беатрис Младжова

"Има такъв народ" (ИТН) продължава да търси подкрепа за съставяне на правителство. В същото време възможностите на президента за избор на нов служебен премиер се ограничаха, след като вчера председателят на парламента Рая Назарян заяви, че не иска поста. 

"Съвсем нормално е да се положат поне привидно усилия от страна на ИТН. Всички казват, че липсва диалогичност и те ще се опитат да го покажат, но се съмнявам, че те самите вярват в успеха си. Той на практика е почти невъзможен. Факт е, че ИТН са постоянни по отношение на техните политически послания и тезите, които защитават. Няма никакъв шанс за правителство. Това е една игра, за да запазим благоприличието между нас, защото Конституцията повелява, че властта се ражда посредством диалог в Народното събрание. Това не ни харесва нито на нас, гражданите, вече не се харесва дори на политиците", заяви политологът Слави Василев в "България сутрин".

По думите на проф. Николай Найденов отношението на ИТН спрямо другите партии не им помага във формирането на кабинет.

"Те биха имали някакъв шанс, ако ИТН бяха подкрепили миналите два мандата. Те наистина са постоянни в посланията си, но не и в отношението към другите партии. Тошко Йорданов обяви есента, че "Продължаваме Промяната-Демократична България" са най-голямото зло. Ако те бяха подкрепили и предишните два мандата, бих бил оптимист. Най-вече задържат публичното внимание върху себе си и полагат основите си на някаква по-голяма подкрепа", допълни политологът пред Bulgaria ON AIR.

Какви са стратегиите на Борисов и Радев

Според журналиста Илхан Андай президентът Румен Радев вижда в ИТН дългогодишно партньорство.

"Бих казал, че Бойко Борисов е големият късметлия в България и ако има двама души у нас, за които можем да кажем, че България е тяхната сбъдната американска мечта, първият е той. Румен Радев определено иска да е вторият щастливец, но засега неговият маршрут е по-сложен. Той има нужда от редовен кабинет и ако има как в повече партии да вървят разрушителни процеси, в ИТН той вижда предвидим партньор. По време на този проучвателен мандат има една заявка от ДПС, която е по-скоро коварна игра", коментира журналистът.

"Всяка формация има стратегии и готовност да декларира участие в кампания и да загатне с кои са склонни да се коалират в бъдеще. Всяка партия обаче има един невидим план, така че ние не знаем какво реално ще се случи. 51-ото НС ще е много по-градивно от 50-ото. Бойко Борисов определено ще спечели изборите, но не знаем каква позиция заема спрямо това, което се случва в ДПС. Най-готови са ГЕРБ и "Възраждане". Ако "Възраждане" не паднат в капана на проучвателния мандат", добави Андай.

Политическата криза в страната

Василев е на мнение, че никоя наша партия няма стратегия или ясен план.

"По отношение на невидимия план съм скептичен. До такава степен никой не знае какво става в държавата, че план няма никой. Всяка партия се е капсуловала в рамките на нейни тяснопартийни интереси. Българските политици години наред се подиграват с българското общество и в крайна сметка сами попаднаха в този капан, в който те се намират. Ние сме без стратегия от много години. Нямаме път и посока. Ние сме част от цивилизования свят, но да сме част от Европа не е стратегия, не може с това да се изчерпат националните ни идеали", подчерта Василев.

Политическите елити са в някаква криза и са изпаднали в несъстоятелност, смята проф. Найденов.

"Нито нов политически проект, нито дори идеята за смяна на формата на управление, преминаването към президентска република ще промени съществено нещата. Това, което става в политическия елит, е резултат на това, което става и в съзнанието на гражданите - то е взаимно полагане между политици и граждани и всички сме едно цяло. Уравнението не може да се реши без гражданите в него", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.