България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Единствено от Стара Загора са поискали обучение за работа с BG-ALERT

"Очакват ни още много бедствия и трябва да сме готови", каза кметът Живко Тодоров

01.08.2024 | 10:41 Редактор: Вяра Димова

Пожарите в страната и инцидентът с взрива в завода за пиротехника в Елин Пелин отново възобновиха въпроса за това кой има право да задейства системата за предупреждение BG-ALERT. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е един от малкото градоначалници, поискал служители от общината да се обучат да използват системата. 

"Още през април заявихме пред Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН), че искаме да работим с тази система - да бъдат обучени двама служители. Това са началникът на Отдел "Опазване на обществения ред" в община Стара Загора и служителят по сигурността на информацията. Те ще могат да преминат обучение и да пишат текстове на тези съобщения", обясни кметът в "България сутрин".

Текстовете на съобщенията ще преминават одобрение от ГДПБЗН и чак след това ще бъдат изпратени към населението.

"Все още нямаме дати за обучението. Предполагам, че чакат да се съберат повече хора. Ние единствени сме поискали такова обучение. В него трябва да стане ясно при какви ситуации се задейства системата, какви да бъдат съобщенията и кога да се пускат", уточни Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Системата BG-ALERT все още не е перфектна

"Тази система трябва да бъде усъвършенствана. Тя се въвежда за първи път в България и е нормално да има дефекти. Системата трябваше да бъде въведена отдавна. Тя ще помага в бъдеще да се спасят човешки животи. При пожарите тази година и тенденцията със засушаването, проблемите няма да спрат. Очакват ни още много такива бедствия и кметовете, и органите, занимаващи се с превенция, трябва да бъдат в готовност", коментира кметът на Стара Загора.

В област Стара Загора няма действащи в момента пожари, стана ясно от думите на Тодоров. 

Гледайте целия разговор във видеото.