fallback

България домакинства на Международна олимпиада по изкуствен интелект

Той не е заплаха, смятаЙоан Саламбашев

31.07.2024 | 11:58 Автор: Толя Стоянова

От 9 до 15 август България ще бъде домакин на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект. Ученици от 40 държави идват в Бургас, за да премерят сили в полето на необятното. В съставянето на задачите се включват международни учени от водещи университети по света.

Йоан Саламбашев е ръководител на отбора. Той учи извличане на информация и откриване на знания. Бакалавър е по компютърни науки и се занимава с изследвания в областта на халюцинации при големите езикови модели.

Как ще протече Международната олимпиада по изкуствен интелект?

"Българи организират първото издание на олимпиадата. Изкуствения интелект го виждаме ежедневно. Олимпиадата е разделена на два кръга. Има научен кръг, който вече тече. Задачите са в три направления: машинно самообучение, обработка на естествен език и компютърно зрение. На база на решенията журито ще ги оцени, но това ще има по-малка тежест - 5%. Останалите 95% ще дойдат на място в Бургас, когато се съберем. Всеки отбор се събира в една стая и в рамките на 8 часа разработва продължение на задачите", обясни Саламбашев в предаването "България сутрин".

По думите му идеята е да се покаже, че изкуственият интелект не е страшен, както и "да се отворят очите на хората още от малка възраст".

"Хората решават какво той ще направи. Не е заплаха, която може да ни заличи", подчерта Саламбашев пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос на ководещия, изкуственият интелект Иван, кога AI ще започне да изпитва емоции и чувства, Саламбашев отговори, че за момента изкуственият интелект включва математически модели, които рационално взимат решенията си. Има опити моделите да бъдат така обучени, че да се създадат нови чатботове, които да могат да са полезни емоционално, да подкрепят хората и да ги съветват.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback