fallback

Предстои ескалация на напрежението в Близкия изток

Проф. Владимир Чуков и Григорий Недялков коментираха последните събития между Израел и радикалните групировки

31.07.2024 | 11:33 Автор: Тодор Петров

Политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания е убит. Това потвърдиха от радикалната палестинска групировка. 

"Говореше се много отдавна, че Хания е на мушката на израелските служби. Изненада ме фактът, че това убийство идва буквално 12 часа след като беше ликвидиран номер 2 в йерархията на "Хизбула". Удар в сърцето на Бейрут и удар в сърцето на Техеран. Изненадата е голяма", коментира арабистът проф. Владимир Чуков за Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да се следят процесите и какви ще бъдат реакциите на "Хамас", "Хизбула" и революционната гвардия в Иран. Очаква се ударът да бъде общ от името на всички тези проксита, отбеляза арабистът.

Ако се стигне до по-мащабна ескалация в регона, може да бъдат въвлечени американските въоръжени сили, посочи проф. Чуков.

Журналистът от БНР Григорий Недялков се съгласи, че предстои ескалация на напрежението, а рискът е много повишен. Такива са и заключенията на световни лидери и медии. 

"Ударът е много сериозен. Можем да очакваме активизиране на всички групировки, които са съюзници на "Хамас". В Израел десницата и членове на кабинета коментират, че със смъртта на Хания светът става по-добро място. Той е бил възприеман като сравнително умерен и прагматичен лидер, казват международни експерти и наблюдатели на процесите", заяви журналистът за "България сутрин".

"Влиянието му върху преговорите, за да се стигне до примирие с Израел, му придаваше ореол на човек, с когото би могло да се води диалог. Важно е кои биха го наследили, защото има по-радикални лидери на "Хамас". Революционната гвардия на Иран ще проведе разследване. Иран дължи своите отговори как е допуснат такъв удар в сърцето на столицата. Дали има провал на техните служби", каза още Недялков.

Какво ще се случи, ако Доналд Тръмп стане президент на САЩ?

"Планът на Майк Помпео е един от хитовете в последно време. Той до голяма степен опровергава очакванията, че ако Доналд Тръмп спечели изборите, това едва ли не ще означава капитулация на Украйна. Не можем да приемем, че тезите, с които излиза Помпео, еднозначно отразяват визията на Тръмп", изтъкна журналистът и добави, че Помпео предлага интересни стъпки:

Да се въведат реални санкции срещу Русия; създаване на програма за 500 млрд. долара, за да може Киев да взима назаем необходимите му за отбрана средства; отмяна на всички ограничения за доставка на оръжия за Украйна; засилване на НАТО - да се принуждават членовете на алианса да отделят 3% от БВП за военни нужди.

Русия официално казва, че използва севернокорейска ракетна система в Украйна, отбеляза още Недялков.

 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България сутрин
fallback