България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Грешки на НЗОК не позволяват на дете с рядко заболяване да получи лекарства

Цената на опаковка от 120 таблетки е 2024 лв., каза председателят на "Фенилкетонурия България" Пепа Манева

31.07.2024 | 11:43 Редактор: Беатрис Младжова

Отново проблем със скъпоструващите лекарства. Рядкото заболяване фенилкетонурия се контролира с медикаменти, които се изписват от НЗОК и от тях зависят здравето и животите на не повече от 130 души.

"Проблемите са предимно с протоколите, които се отпускат на тези пациенти. В моя случай, с протокола на моята дъщеря, проблемите всеки път са от различно естество. Този път се оказа, че са отпуснати от лекуващите лекари два еднакви протокола и Здравната каса е анулирала единия. Впоследствие се оказа, че е одобрен само анулираният протокол, което значи, че няма как да вземем лекарство на дъщеря ми. Личният лекар няма как да отпусне рецепта за него", заяви председателят на сдружение "Фенилкетонурия България" Пепа Манева в "България сутрин".

Семейството няма как да си позволи тези лекарства, ако Здравната каса не ги отпусне с протокол.

"Заместител на това лекарство няма. Не всички пациенти с това заболяване са на този медикамент, тъй като не всеки организъм реагира по един и същи начин на него и някои от децата са на лечебни храни, които Здравната каса също поема. Цената на опаковка от това лекарство от 120 таблетки е 2297,93 лв. Моята дъщеря пие по две опаковки на месец и за съжаление моята заплата и тази на съпруга ми не позволява да си го купуваме", коментира Манева за Bulgaria ON AIR.

Председателят на сдружението прави опит да се срещне с представители на Здравната каса, но не получава отговора, който търси.

"Комуникацията стигна до разговор по телефона преди 4-5 месеца, когато се свързахме по телефона с НЗОК и ги помолих за среща. Те ми казаха, че е необходимо да пуснем официално писмо с желание за тази среща. Аз изпратих такова писмо и обясних какъв е казусът с издаването на протокола. Всичко, което получих като отговор, е какви са правилата за отпускане на скъпо струващи лекарства. За среща с тях дори не ставаше въпрос", коментира събеседникът.

Трябва да има промяна на работата на хората в НЗОК и внимателно да преглеждат документите, които се пускат към тях, категорична е Манева.

"Самото заболяване е рядко генетично метаболитно заболяване. Лечението му е диетолечение. Хората с това заболяване не могат да приемат протеин под никаква форма. Част от пациентите са на това лекарство, което пие дъщеря ми, а друга част са на лечебно мляко и лечебно брашно, чрез които си набавят необходимите вещества, които не могат да приемат естествено от храната. Времето за чакане за мен отдавна е приключило, защото това, което ни причиняват от Здравната каса, го приемам като психически тормоз. За тях тези документи, които приемат, са просто документи, зад тях не стои животът на човек", посочи майката.

Гледайте целия разговор във видеото.