България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Климатичната криза е в действие и България трябва да се подготви

Трябва да се обърне внимание на превенцията, настояха Тодор Тодоров и Магдалена Малеева

31.07.2024 | 11:29 Редактор: Вяра Димова

Екстремните климатични явления в България показаха тежки дефицити в подготовката на държавата и общините да предпазят хората, земеделието и бизнеса от глобалното затопляне. Това заявиха от "Коалиция за климата - България" и обвиниха родните политици в бездействие. 

78% от българите смятат темата за сериозна, а 50% от тях казват, че вече са изпитали негативните промени от климатичните промени, цитира данните от проучване на Европейската инвестиционна банка Магдалена Малеева от "Горичка" в студиото на "България сутрин".

"Правенето на нещо зависи от всички. В България в момента има доста пожари, те се случват по-рано, отколкото обикновено. Предстоят още, след като земята изсъхне през август. Климатичната криза е в действие. Искаме да призовем за повече действие", настоя тя.

Важно е да се реагира не само когато има пожари и наводнения, а предварително да се вземат мерки, подчерта Тодор Тодоров от "За земята" пред Bulgaria ON AIR.

"Проблемът е, че не се вземат мерки, а те са достъпни. При наводненията видяхме, че има незаконно построени дерета, т.е. местната власт е в силата си да промени това. При пожарите виждаме, че няма система за сигнализация, няма термални камери. Има неща, които политиците игнорират. Тези политики не са само за климата, но и за здравето, както и качеството на живот на хората", коментира той.

Целият свят страда от климатичната криза

"Европа изглежда ще страда повече. Във Франция и Испания има места, които няма да стават за живеене. За всичко това можем да се подготвим. България има нелоша стратегия за адаптация към промените в климата от 2019 г., но тя не се прилага. Всички общини в България трябва да започнат да се подготвят за това изменение на климата", каза още Малеева.

По думите ѝ климатичната криза не е просто екологичен проблем, тя e и демографски, и икономически, и здравен проблем.

"Зелената сделка е документ, който разписва как да тръгне Европа по път, по който ще живее по-добре. Има силна пропаганда", отбеляза Малеева, която информира, че в момента тече 61-ата пленарна сесия на Междуправителствения панел за промени в климата към ООН.

Гледайте целия разговор във видеото.