България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Всичко с Националната детска болница върви по план?

Правителството има най-важната роля, отбеляза Надежда Рангелова

31.07.2024 | 11:13 Редактор: Толя Стоянова

До края на август структурата на Национална детска болница ще бъде предложена за обществено обсъждане. По план върви и разчистването на терена, където тя ще се строи.

"Вчера срещата в Министерството беше първото официално представяне пред Обществения съвет за структурата и капацитета на Националната детска болница. Това е дълъг процес, който изисква стъпване на данни, които могат да бъдат прогнозирани за следващите 15 години. На база на тези данни беше представен първият стратегически документ за това как би изглеждала", коментира Надежда Рангелова от фондация "За доброто", която е и член на обществения съвет на болницата, в предаването "България сутрин".

Какво включва докладът за Националната детска болница?

По думите ѝ докладът има модерна посока, по която българското детско здравеопазване трябва да поеме. Включва т.нар. интегрирана грижа за децата - на едно място има различни специалисти, които могат да консултират родителите за стъпките след диагнозата и да подпомогнат процеса.

"Има много специалности, които могат да бъдат развити. Към тези хора може да бъде насочена голяма част от административната тежест, която лекарите понасят. Имаме ангажимента, че ще бъдат направени законовите промени, така че да се въведат новостите", каза Рангелова пред Bulgaria ON AIR.

Тя очаква до края на следващата седмица консултантската компания да върне ревизирания доклад, след което трябва да се направи т.нар. консенсус за това болницата с колко легла ще бъде и какъв ще е моделът на грижа в нея. А до края на октомври трябва да се представи функционалната програма. Тя ще даде ясен модел на работа финално. Ще има модел на обзавеждане, оборудване, пространство на всяко едно помещение.

"Това, което се случва на терен, разчистването, е подготвителен етап. Нещата вървят по план. В самата здравна инвестиционна компания има назначени още експерти, които подпомагат процеса", поясни Рангелова.

На въпрос колко важна е ролята на правителството, тя отговори, че то има най-важната роля - това е институцията, която е отговорна за цялото въвеждане на стратегията и реализацията на Детската болница.

Гледайте целия разговор във видеото.