fallback

Внимавайте за тези видове измами при бързите кредити

Адв. Николай Цветанов каза за какво да сме нащрек и къде можем да си търсим правата

31.07.2024 | 10:32 Автор: Тодор Петров

"Бързият кредит е ефективно използвана услуга във всички развити общества. С развитието на нашето общество тя става все по-често използвана. Това привлича лица, които биха желали да извършат различни злоупотреби. Този вид злоупотреби зачестяват в последните две години - най-вече в онлайн пространството", каза за Bulgaria ON AIR адвокат Николай Цветанов - председател на "Асоциация за отговорно небанково кредитиране".  

Най-честите видове измами

Eдиният вид измами е чрез фалшиви профили в социалните мрежи на компании за кредитиране. Влиза се в контакт с потребителя и се иска такса за разглеждане на заявление за отпускане на кредит. След плащане мнимата финансираща институция изчезва.

Другият вариант е: компании, които действително предоставят заем, но при много различни условия от това, което са обещали на клиента. Често те не са вписани в регистъра на БНБ - не подлежат на контрол, никой не ги проверява и не отговарят на изискванията.

Обещават отпускане на кредити без проверки в централния кредитен регистър, без проверки за извършване на оценки на риска. В действителност това няма как да се случи.

Според адв. Цветанов, от една страна това говори за занижена финансова култура на българите, но и за това, че тези зачестили измами трябва да бъдат контролирани. Потребителите могат да се обърнат към Комисията за защита на потребителите при подобни измами, посочи той в "България сутрин".

Няма конкретен профил на лицата, които са цел на този вид измами, стана ясно още от думите на юриста. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback