България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Внимавайте за тези видове измами при бързите кредити

Адв. Николай Цветанов каза за какво да сме нащрек и къде можем да си търсим правата

31.07.2024 | 10:32 Редактор: Тодор Петров

"Бързият кредит е ефективно използвана услуга във всички развити общества. С развитието на нашето общество тя става все по-често използвана. Това привлича лица, които биха желали да извършат различни злоупотреби. Този вид злоупотреби зачестяват в последните две години - най-вече в онлайн пространството", каза за Bulgaria ON AIR адвокат Николай Цветанов - председател на "Асоциация за отговорно небанково кредитиране".  

Най-честите видове измами

Eдиният вид измами е чрез фалшиви профили в социалните мрежи на компании за кредитиране. Влиза се в контакт с потребителя и се иска такса за разглеждане на заявление за отпускане на кредит. След плащане мнимата финансираща институция изчезва.

Другият вариант е: компании, които действително предоставят заем, но при много различни условия от това, което са обещали на клиента. Често те не са вписани в регистъра на БНБ - не подлежат на контрол, никой не ги проверява и не отговарят на изискванията.

Обещават отпускане на кредити без проверки в централния кредитен регистър, без проверки за извършване на оценки на риска. В действителност това няма как да се случи.

Според адв. Цветанов, от една страна това говори за занижена финансова култура на българите, но и за това, че тези зачестили измами трябва да бъдат контролирани. Потребителите могат да се обърнат към Комисията за защита на потребителите при подобни измами, посочи той в "България сутрин".

Няма конкретен профил на лицата, които са цел на този вид измами, стана ясно още от думите на юриста. 

Гледайте целия разговор във видеото.