България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Младите ни физици спечелиха 5 медала от най-престижното състезание за годината

Баян Гечев, Юнсин Ху - Сиси и Гео Калфов казаха как се постига такъв успех

30.07.2024 | 11:42 Редактор: Тодор Петров

Български ученици спечелиха 5 медала от най-престижното състезание за годината по физика. Родните гимназисти завоюваха един сребърен и 4 бронзови медала на 54-ата Международна олимпиада по физика, която се проведе в Иран от 21 до 29 юли и събра най-добрите 198 ученици от 46 държави. Така и петимата ни ученици в отбора се завръщат с медал. 

"Най-големият проблем беше времето. Заради рязка смяна на времето много от нас се разболяха. Има два тура: теоретичен и експериментален - задачи и два експеримента за 5 часа. На мен теорията ми е по-лесна, нямам толкова добър опит с експерименти", сподели бронзовият медалист Баян Гечев в "България сутрин". 

По думите му зад медала стоят много усилия и емоции, но на олимпиадата по физика по-важен е човешкият елемент и че се развиват като личности. 

"Опознаваме света, другите култури и се оказва, че те не са много по-различни от нас. Ще учим физика в университета и реално ще работим с физика в бъдеще. Приет съм в Софийския университет и чакам отговор от Германия. Мисля да пробвам с Германия", каза още Баян.

Юнсин Ху - Сиси, която е сребърна медалистка от състезанието, посочи на свой ред, че задачите са били сложни, но експериментът ѝ е бил още по-труден. 

"Като объркаш нещо, натрупва се и времето не достига. Мотивацията да се състезавам идваше от чисто любопитство към природните явления. Харесва ми, че можем да обясним нещата с математическите формули. Няма отказване от физиката, надявам се догодина да изкарам по-различен медал от този", коментира за Bulgaria ON AIR ученичката в 11 клас.

Бронзовият медалист Гео Калфов отбеляза, че страната ни има много сериозни конкурентни, а ние сме средна сила в света на състезателната физика. 

"Подготвям се за международната олимпиада още от 8 клас. Магията на физиката е, че дава отговори на въпроси, които могат да бъдат проверени. Всеки човек, когато ги провери, ще получи едно и също нещо. Обичам да разпускам с игра на шах, четейки книги и като се разхождам из природата. Ще продължа обучението си в университета в Оксфорд, където съм приет", каза той.

Гледайте целия разговор във видеото.