fallback

България е водеща с жесток метод в бракониерството на есетрови риби

Техните места за размножаване изчезват, алармира Стоян Михов

30.07.2024 | 11:30 Автор: Толя Стоянова

Престъпленията срещу дивата природа излагат на сериозен риск оцеляването на последните есетрови популации в Дунав. Това показва доклад на природозащитната организация WWF. Анализът документира близо 400 случая на незаконен улов и търговия с есетрови риби в България, Румъния и Украйна между 2016 г. и 2023 г. 

Човекът нарушава местообитанията на есетрите

"Есетровите риби продължават да намаляват, застрашавайки не само биоразнообразието, но и поминъка на много хора по река Дунав и Черно море. Човекът е основната причина за намаляване на популациите на есетрите чрез нарушаване на техните местообитания. Техните места за размножаване изчезват. Замърсяването на водите и всички дейности, свързани с прекомерния улов на есетрови риби, са едни от основните причини за намаляване на техните популации", каза ръководителят на програма "Води" Стоян Михов в предаването "България сутрин".

По думите му противодействието може да се осъществи основно чрез повишаване на осведомеността на хората, тъй като има алтернативи на месото и хайвера от диви есетри. 

"Отглеждат се есетри законно в изкуствени условия. Няма нужда от тази силна преса, която се налага върху популациите. Възстановяването на местообитанията на есетрите и зарибяването са дейности, които биха могли да помогнат", обясни Михов пред Bulgaria ON AIR.

Много бракониери остават неизвестни

Събеседникът посочи, че има санкции за бракониерите и те са доста строги, особено в Румъния, но големият проблем във всички държави е разкриването на престъпленията, защото много често извършителите остават неизвестни.

"Кърмаците са основно ползвани в България. Те са забранени уреди, представляват огромни куки, разположени на въжета по дъното на реката. Те са без стръв, очакват есетрите, които са дънни риби, да минат покрай тях. Куките се закачват по тялото на есетрата. Това е много жесток метод на риболов, забранен в ЕС. За съжаление, България е водеща държава в този тип бракониерство", посочи Михов.

Така наречените "горещи точки" на този тип бракониерство са известни. Те са в района на Козлодуй, Свищов и Белене. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback