fallback

Цената на бензина в България остава изключително ниска

Международният борсов анализатор Димитър Георгиев анализира стойността на петрола

30.07.2024 | 10:50 Автор: Тодор Петров

Цените на петрола отново се раздвижиха на фона на опасенията, че конфликтът в Близкия изток може да се разшири след смъртоносна ракетна атака над Голанските възвишения, за която Израел и САЩ обвиниха ливанската групировка "Хизбула". 

Международният борсов анализатор Димитър Георгиев заяви в "България сутрин", че цената на петрола е чувствителна и се влияе от търсенето и предлагането, само че този път се надценяват лошите събития и се подценяват хубавите такива. 

"За седма поредна седмица цената на петрола е в червено  - пада и се търгува близо до едногодишно дъно. Причината за това е, че конфликтът в Близкия изток се ограничава между Израел и Ливан. И двете не са производители на петрол, няма да бъдат засегнати производства и транспортни коридори", обясни той пред Bulgaria ON AIR. 

Какво движи цената на петрола?

Георгиев отбеляза, че ако имаме директно включване на Иран, САЩ и Русия нещата биха изглеждали по драматично различен начин, но това е малко вероятно и той не очаква това да се случи.

Освен производството на петрол, друг фактор за потенциален тласък на цените на петрола нагоре би бил тотален блокаж на транспорта на петрол, стана ясно от думите на госта. 

"Търсенето в Китай драматично намалява. Тази година, от гледна точка на движение на цената на петрола, е една от най-спокойните. Търсенето в Китай е значително по-малко от очакваното и това е една от причините за плавното спадане на цената. В същото време САЩ произвеждат все повече петрол. Представляват 60% от световното производство на петрол, извън страните в ОПЕК", посочи Димитър Георгиев.

Как ще повлияят изборите в САЩ и евтино гориво ли зареждаме?

По думите му, ако демократите спечелят изборите в САЩ, ще увеличат още повече държавните разходи и това може да доведе до поскъпване на петрола. Ако Доналд Тръмп стане президент, данъците ще бъдат намалени и това може да повлияе в обратна посока на петрола.

"Цената на петрола остава ниска. Цената на бензина в България в разгара на сезона остава изключително ниска. Очаквам това да продължи още дълго време", подчерта международният борсов анализатор.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback