fallback

Жените са амбициозни, вършат не по-лоша работа от мъжете и не заслужават по-ниско заплащане

Жестока нужда от работна ръка имаме във всички сектори, каза председателят на Конфедерацията по заетостта Надя Василева

30.07.2024 | 11:10 Автор: Беатрис Младжова

Мъжете получават по-високи заплати в почти всички икономически дейности. Жените ги изпреварват само ако работят в администрацията, строителството или продават имоти. Това показват данните от доклад за равнопоставеността, пуснат за обществено обсъждане от социалното министерство.

"За да сравним заплатите на човек от мъжки и женски пол, всички условия трябва да бъдат равни - да имат еднакъв опит, да са завършили едно и също. Това няма как да стане, защото всички ние сме индивидуалисти и разполагаме с качества, които само ние притежаваме и на тази база работодателите формират заплащането. Друг е въпросът ние как можем да се продадем като кандидати. Най-важният фактор трябва да бъдат извършените и получени резултати накрая", заяви председателят на Конфедерацията по заетостта Надя Василева в "България сутрин".

По нейни думи Европейският съюз налага с една от своите директиви, че не трябва да има разлика между кандидати от женски и мъжки пол за една позиция.

"Дамското население определено доказа през годините, че може да изпълнява доста мъжки професии, както и обратното, така че не бих разграничавала мъжки и дамски професии. Жените сме доста амбициозни и се опитваме да влезем в бордове и да взимаме решения, което е доказано, че са доста качествени. Определено в миналото имаше тенденция, когато работодателите казваха "да, ще дадем по-висока заплата на този кандидат от мъжки пол", но имаме много случаи, в които самотни жени се грижат за цялото семейство и понасят много повече тежест - това нещо започва да се взима предвид все повече", допълни Василева пред Bulgaria ON AIR.

Голям е проблемът с липсата на служители у нас

Според нея с развитието на света семейните бизнеси винаги са били подпомагани от младото поколение.

"Жестока нужда от работна ръка имаме във всички сектори, което е голям проблем и продължава да се задълбочава. Отдавна говорим, че се налагат промени в законодателството. Имаме много млади хора, които искат да работят, но са под 18 години. Има синове и дъщери на мои колеги, които лятото могат да се включат в работен процес с подходящи условия. Липсата на кадри, която е хронична в България, определя такъв процес - по-рано започване на работа и по-късно свършване. Когато нямаме кадри, ние трябва все пак да запълним отворените работни позиции", коментира гостът. 

Брутният ни вътрешен продукт ще продължава да се смалява и ще продължи да расте проблемът с липсата на чужди инвестиции, смята Василева.

"Ние нямаме сериозно правителство от доста време и този процес не помага на пазара на труда. Никога не сме били в такова състояние да нямаме чужди инвестиции, както е в момента. Навсякъде проблемът е много сериозен. Демографската ни структура е изключително неблагоприятна и имаме хора, които излизат да работят навън, много повече от такива, които идват да работят при нас. Това също оказва голямо влияние. Другото нещо, което оказва негативно влияние, са нереалните очаквания и от двете страни. Работодателите все още искат да предлагат заплати, които не са адекватни, а кандидатите очакват заплати, които също не са адекватни", посочи тя.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback