fallback

Политолози: ИТН обърка картите на всички и гъделичка егото на Радев, но няма да получи подкрепа

Ружа Райчева и Иво Инджов прогнозират, че партията ще върне мандата другата седмица

30.07.2024 | 10:41 Автор: Толя Стоянова

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за кабинет на "Има такъв народ" (ИТН). Това е последната възможност 50-ото НС да сформира правителство. От партията на Слави Трифонов от днес започват разговори с партиите за съставяне на правителство.

Има ли шансове за правителство с третия мандат?

"В БСП текат такива хаотични процеси, че шансът е в ИТН, но този шанс е много минимален", коментира политологът Ружа Райчева в предаването "България сутрин".

Според политолога Иво Инджов шансове категорично няма, защото са били проиграни още с първия мандат. Той заяви пред Bulgaria ON AIR, че от ИТН са в много добри отношения с президента, тъй като застъпват идеята за смяна на формата на управление и подкрепят президентска република. По думите на Инджов поведението на ИТН в тази посока гъделичка егото на Радев.

"Всички партии са в началото на предизборна кампания. ИТН има имиджа на антисистемна партия. Партийната система се намира в състояние на имплозия", добави той.

Райчева е на мнение, че ИТН е била "абсолютен хаос", защото е объркала картите на всички.

"Намираме се в много особен момент. ДПС се разцепи, все още не знаем кой излиза на повърхността. Пеевски се е вкопчил в ДПС и иска да го избори от Доган. Вътре тече много тежка тиха битка", уточни тя.

Предстои ли пробив на антисистемните партии?

Райчева отбеляза, че антисистемните партии растат, а в обществото има "гигантско разделение". Тя прогнозира, че председателят на "Морал, единство, чест" (МЕЧ) Радостин Василев може да натрупа подкрепа на следващи избори.

"Той може да бъде новото "Величие" в следващия парламент", посочи Райчева.

Инджов не очаква сериозен пробив на антисистемните партии.

"Възраждане" надали може да прибави кой знае колко много към резултата си, но ако не влезе МЕЧ, може да си върне част от загубените гласове, които отидоха при "Величие". ДПС е разцепена на две. Ще остане фактор в българската политика, но няма да има толкова влияние. Моделът "Доган" създаде модела "Пеевски". ГЕРБ ще продължи да намалява, а БСП нищо чудно скоро да се бори за влизане в парламента", коментира Инджов.

Според него на следващи избори избирателната активност ще бъде по-ниска от тази на миналите и ще отидат да гласуват под 2 млн. граждани. Райчева и Инджов са на мнение, че другата седмица от ИТН ще върнат мандата и няма да получат подкрепа от "основните решаващи".

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback