България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да тълкуваме решенията на Конституционния съд?

"Приемаме, че това са правилата, по които ще работим, но те са на ръба", заяви д-р Орлин Колев

29.07.2024 | 11:11 Редактор: Толя Стоянова

Конституционният съд (КС) отмени съдебната реформа, но остави орязаните правомощия на президента Румен Радев при назначаването на служебен кабинет, както и че депутатите и министрите вече ще могат да бъдат с двойно гражданство.

Решение на КС се взима със 7 гласа

"Има текстове, които КС категорично каза, че са противоконституционни. Когато гласовете са равни, няма решение в полза на искането. Решение на КС се взима със 7 гласа. Приемаме, че това са правилата, по които ще работим, но те са на ръба. Не може президентът, заради това, че не е удовлетворено неговото искане, константно да пита съда по един и същ въпрос. Тъй като имаме 6 на 6 в бъдещ момент при друг състав на КС, ако имаме допълнителни обстоятелства, които налагат преразглеждане на делото, би могло да се допусне", коментира преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев в предаването "България сутрин".

Той уточни, че КС "не прехвърля топката" на Велико Народно събрание, а разглежда конкретната промяна в контекста на Конституцията и казва, че определена промяна не може да бъде осъществена от Народното събрание, а от Великото Народно събрание. КС констатира, а не провокира подобно действие.

"Това е държавническо поведение от страна на КС. Играе роля на имунна система на организма. Казва: "Тези, тези и тези антитела не са допустими за нашето тяло, в този смисъл ние ги отхвърляме", обясни конституционалистът пред Bulgaria ON AIR.

Президентът Радев връчва третия мандат на ИТН

Очаква се президентът Румен Радев да връчи третия мандат на "Има такъв народ" (ИТН). По този повод д-р Колев коментира предстоящата процедура.

"Мандатът следва да се връчи на парламентарна група (ПГ), не на кандидат за министър-председател. ПГ не е обвързана със срок, в който да представи структура на кабинета. Разумният срок е до толкова разумен, че да се изпълни целта. Ако e неуспешен, минаваме по новите правила за образуване на служебно правителство с указ на президента", каза преподавателят по конституционно право.

А преди това трябва да се направи допитване кой е съгласен да заеме поста. Ако няма желаещ, сегашният мин.-председател Димитър Главчев ще продължи да изпълнява правомощията си, докато бъде заменен от премиер в редовно правителство или бъдещо служебно, стана ясно от думите на Орлин Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.