България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БСП е готова на разговори с ИТН за реализиране на третия мандат

"Можем да покажем, че лявото има място в България", каза Еньо Савов

29.07.2024 | 11:06 Редактор: Вяра Димова

БСП не получи третия мандат от президента Румен Радев. Държавният глава реши той да отиде при "Има такъв народ" (ИТН).

"Президентът Радев не би искал да влиза в допълнителни усложнения. При нас, благодарение на бившия председател на БСП, се влезе в съдебни спорове, проблеми. Това би породило някои проблеми при получаването и евентуално реализирането на третия мандат. Президентът избра по-чист вариант, да има възможност третият да бъде реализиран", коментира зам.-председателят на софийската младежка организация и общински съветник в столицата Еньо Савов в "България сутрин".

По думите му взаимоотношенията на партията с президента Румен Радев ще се подобряват.

"През 2016 г. беше издигнат от БСП. Ние заявихме твърдата позиция, че искаме да се консолидираме, но решението е само негово", подчерта Савов и увери, че БСП ще отиде на разговори, ако получи покана от ИТН.

БСП обяви начало на ново ляво обединение

"Можем да покажем, че лявото има място в България, а не тези разпокъсани партии и нападки, които се случиха. Хората се объркаха за кое ляво да гласуват. Видяхме на срещата младите нови лица. Всички от ръководствата присъстваха, но те бяха на поляната при редовите социалисти. На сцената бяха основно млади хора", каза Савов пред Bulgaria ON AIR.

Според него виждането за ляво обединение на Корнелия Нинова е показало, че не може да бъде осъществено.

"Да не се спекулира с темата. Г-жа Нинова беше поканена на Бузлуджа. Има плашеща тенденция в момента - съдебни битки, вътрешно опозиционерство, което г-жа Нинова сериозно налага покрай нейната личност. Призоваваме това да спре. Г-жа Нинова е член на БСП и ако има номинация и съответно мине подреждането на листата, може да намери своето място. Ние в управление с ГЕРБ няма да влизаме", категоричен е гостът.

Във връзка с решението на Конституционния съвет Савов отбеляза, че са се надявали на повече яснота.

Гледайте целия разговор във видеото.