България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Държавата отказва да се самоуправлява, но две събития могат да отпушат процеса

Проф. Мария Пиргова и проф. Росен Стоянов не смятат, че нови избори ще променят ситуацията

29.07.2024 | 10:50 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев връчва третия мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ" (ИТН).

Политологът проф. Мария Пиргова смята, че третият мандат изглежда прежален и че не можем да очакваме стабилност в България при такава обща нестабилност. 

"Сценарният екип на "Шоуто на Слави" ще опита да търси предизборен ефект в преговорите с третия мандат. Едва ли ще се случи чудо. Очаквам настоятелно Тошко Йорданов да кани всички и да призовава за спасение на нацията. Дори разписана програма, тя ще се разпадне за една-две седмици", коментира гостът на "България сутрин"

По думите на проф. Пиргова държавата отказва да се самоуправлява в последните три години поради бягство от отговорност на политическата класа. 

"Срокът на безотговорност по много линии изтича. Ще бъдем свидетели на доста по-радикални събития. Кампания със същите партии означава катастрофа за цялата политическа система. Изборите след два месеца няма да покажат нови резултати", подчерта политологът.

Проф. Пиргова е на мнение, че президентска република ще се иска от много политически субекти, които ще се появяват тепърва. 

"Вътрешно не могат да решат проблемите си, камо ли проблемите на държавата. Този театър не може да бъде търпян повече. Ще се заговори все повече за Велико Народно събрание. Конституционният ни съд е пълен с хора, които не са за там", категорична е тя.

Проф. Пиргова смята, че сме се разпуснали като държава. Каквото и да е бедствие, за нас е шок, отбеляза тя и добави, че рисковете ще продължат заради безотговорната политическата класа, която си позволяваме постоянно да избираме.

"Поне 150-160 депутати вероятно се кръстят за една седмица да бъде върнат мандатът, да излязат в отпуска и да влязат в кампания. Все по-малко сериозността и прагматизмът могат да надделеят. Скептичен съм по отношение на възможността да се направят огромни компромиси от всяка страна и да направят стъпка към коалиционно правителство", каза на свой ред политологът проф. Росен Стоянов за Bulgaria ON AIR.

Той се съмнява от ИТН да държат прекалено дълго мандата. Големият въпрос бил дали ИТН ще подходят политически отговорно.

"ИТН останаха последната парламентарно представена политическа сила, която има добри отношения с президента", отбеляза проф. Стоянов и посочи, че има невъзможност да се взимат големи и свързани с Конституцията решения от обикновено Народно събрание.  

"Има две събития, които имат потенциал да отпушат политическия процес в България: решаване на лидерския проблем в ДПС чрез много бързи действия; липсата на стабилност в прокуратурата - трябва да има избран редовен главен прокурор", категоричен е гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.