България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Светът е Олимпиада: От кои спортисти чакаме медали за България в Париж 2024?

Ще видим уникално откриване, каза спортният журналист Миляна Велева

26.07.2024 | 12:08 Редактор: Беатрис Младжова

От днес светът е Олимпиада. Започват 33-ите Олимпийски игри - във френската столица Париж. 

"Това е магията и на Олимпийските игри - на всеки 4 години войните спират и се концентрираме върху едно позитивно събитие, каквото е тази най-голяма спортна надпревара. Ще видим уникално откриване. За първи път в историята те ще са на открито, на река Сена. Това ще е 6-километрова процесия с лодки. Това е изключително зрелище, съпроводено с безкрайно големи мерки за сигурност", коментира спортният журналист Миляна Велева в "България сутрин".  

По нейни думи Олимпиадата в Токио през 2021 г. е тази, която всички искаме да забравим.

"В Токио беше най-неприятната Олимпиада. Това беше Ковид Олимпиадата. За първи път в историята Игрите бяха отложени с година заради епидемията и те бяха много нехарактерни, на закрити врати, без публика. Всички участници, целият екип на олимпийците беше задължен да бъде с маски. Те регулярно бяха тествани. На много места в Париж ще има по-свободен достъп. 300 000 ще са безплатните покани за Игрите", допълни Велева пред Bulgaria ON AIR.

Франция предпазва околната среда на Олимпиадата в Париж

Гостът посочи, че в Париж са използвани всичките спортни съоръжения на града, което помага на околната среда, защото не се строят нови такива.

"От една страна е еко Олимпиада поради факта, че французите не построиха нови съоръжения или се ограничиха с малък брой. Такова е олимпийското село, но като всяко олимпийско село, то след това ще стане жилищен комплекс. Предимството на френската столица е, че има много спортни съоръжения и беше взето това решение, което пази околната среда и е по-евтино. В последните години се видя, че Олимпийските игри стават прекалено скъпи и инвестициите не се връщат. Това ще позволи на повече страни да кандидатстват за Олимпийски игри", обясни спортният журналист.

Ключово е отсъствието на Русия и Беларус на тази Олимпиада, отбеляза Велева.

"В съвременния спорт става все по-трудно, квалификационните норми стават все по-тежки. Няма спортисти от Русия и Беларус, бяха допуснати, но под флага на Международния олимпийски комитети. Художествената гимнастика е един от спортовете, където това може да е бонус за българския тим. Гимнастичките са сред фаворитите за медали, очакванията към тях са много големи. Напрежението на едно такова голямо състезание е огромно. Щангистът Карлос Насар, който вдига постоянно около световните рекорди, ще влезе със силна заявка и ако имаме късмет, може да очакваме медал и от него", каза още Велева.

Гледайте целия разговор във видеото.