България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За десета година превръщат софийските паркове в "зелени библиотеки"

Четенето продължава да бъде модерно и важно, подчерта Петър Чухов 

26.07.2024 | 11:58 Редактор: Тодор Петров

За десети път Столичната библиотека организира "Зелени библиотеки" на открито в софийските паркове. Събитието тази година започва в събота, 27 юли, от 17:00 часа в Северния парк.

"Вече 10 години развиваме този проект, той е по идея на нашата директорка. Всяка година се добавят неща и места към програмата. Досега на 17 места се е случвало събитието. Тази година са добавени Студентски парк и парк "Възраждане". Имаме музиканти, актьори, издателства. За децата има театрални сценки и аниматори", каза в "България сутрин" поетът Петър Чухов - ръководител на литературния клуб в Столичната библиотека. 

Гостът уточни, че събитието е основно с образователна цел, а организаторите опитват да привлекат нови читатели в библиотеката.

"Да ги убедим, че четенето продължава да бъде модерно и важно. Стремим се да им покажем авторите на живо. Че са интересни хора и не са някакви отшелници. Децата смятат, че писателите са починали хора. Тези срещи са важни", изтъкна Чухов за Bulgaria ON AIR

Бусът на Столичната библиотека и тази година ще обикаля софийските райони и ще бъде атракция на "Зелени библиотеки".

По думите на Чухов децата четат част от книгите от задължителния за лятото списък плюс някоя друга книга - тип фентъзи. Има немалко млади читатели на поезия, обърна внимание той.

"Успешната формула е писането да се случва естествено, а не преднамерено. Истинският поет изгражда особено отношение към света и реагира на всяка по-забележителна провокация от страна на действителността. Пиша непрекъснато, голяма част от нещата са просто експерименти", каза още поетът.

Гледайте целия разговор във видеото.